Не докосвайте кожата си до тези съставки

1796
Не докосвайте кожата си до тези съставки
Снимка: iStock

По рафтовете на магазините има все повече козметика, която се преструва само на екологична и естествена. Въпросът е, ако толкова малко място в дрогериите е заето от натурална козметика, тогава каква е козметиката, която не е естествена? Защо са вредни и какво съдържат? Напомняме ви списък със седемте най-често използвани и най-опасни съставки в козметиката. 

Черен списък с опасни съставки

3 кожни проблема и тяхното естествено лечение

Някои кожни проблеми могат да бъдат излекувани почти мигновено. Има обаче и такива, които могат да бъдат много тежки за лечение. Те оба...

Натриев лаурил сулфат (SLS) - агресивни промишлени препарати за пране и обезмасляване. Първоначално се използва за миене на автомобили, кораби, двигатели и машини... Сега съставка на повечето пасти за зъби, миещи течности и шампоани. Те причиняват сухота и дразнене на кожата, сърбеж, екзема, дразнене на очите и конюнктивит. Ако попаднат в носната кухина, например при измиване, причиняват ринит. 

Парабени /метил, етил пропил, бутил парабени/ - силни консерванти. Те предизвикват възпаление на кожата поради алергии (екзема, контактна екзема, уртикария), проникват в кръвта. Особено лесно проникват през кожата в областта на слабините, гърдите, шията и гениталиите. Те са естрогенни и канцерогенни. Особено опасни са за бременни и кърмещи жени.

Триклозан - антисептик в козметиката. При продължителна употреба причинява рак на кожата и лигавиците при животните. Той е тератогенен. Да не се използва по време на кърмене и бременност.

Гликоли (Propylene Glycol, PG Xylene Glycol) - често използвани разтворители. Проникват през кожата и навлизат в кръвния поток. Те са канцерогенни и силно токсични при поглъщане. Могат да увредят черния дроб, бъбреците, кръвните клетки и костния мозък, а също така изсушават и дразнят кожата, предизвикват възпаление, сърбеж и парене. Козметиката съдържаща пропиленгликол, след попадане в очите предизвиква възпаление на очната ябълка и конюнкувреждат дихателната система и причиняват кашлица.

Домашни и натурални маски за кожата

Ако харесвате натурална козметика за грижа за кожата, не инвестирайте време и пари в продукти, които понякога не са евтини и не са дост...

Парафин, минерално масло, вазелин, парафиново масло и други петролни вещества - те не се абсорбират от червата и кожата. Запушват порите, абсорбират прах и бактерии. Инхибират газовия и метаболитния обмен в кожата. Тези вещества създават условия върху кожата, които благоприятстват развитието на анаеробни бактерии, причиняващи акне. Те инициират образуването на черни точки и възпрепятстват регенерацията на кожата и ускоряват процесите на стареене. Парафините разтварят повечето от козметичните съставки, а също така са типичен пълнител, който увеличава обема на козметиката в опаковката. Дори и най-прекрасните съставки, разтворени в парафини, не проникват в кожата, защото остават на нейната повърхност.

Изкуствени аромати (парфюм, тоалетна вода, аромат) - често силно сенсибилизиращи и канцерогенни вещества. Производител, който няма какво да крие и е с чиста съвест просто ще даде химическите имена на тази група съставки. Това обаче рядко е така. Да не се използва по време на кърмене и бременност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com