Не казвайте на шефа си тези 14 неща, дори да сте приятели

7613
Не казвайте на шефа си тези 14 неща, дори да сте приятели
Снимка: iStock/Guliver

Добрите взаимоотношения с шефа могат да превърнат скучните ежедневни дейности в офиса в много по-приятни. И все пак в края на деня не забравяйте, че дори и да се държите като приятели, той си остава ваш началник и трябва да внимавате какво говорите пред него. Ето 15 фрази, които според Business Insider не е препоръчително да казвате пред шефа си, колкото и приятелски да са взаимоотношенията ви.

1. “Ти грешиш“. Критиката към шефа е голям удар за егото му. Ако наистина смятате, че той е допуснал грешка, трябва да подходите много тактично и да го накарате сам да преразгледа решението си и стигне  до извода, че е можел да постъпи по друг начин.

Как да станете най-добрият лидер

Повишението е хубаво нещо, но с новата мениджърска позиция идват новите отговорности, а с тях и по-голямо напрежение. Приливът на адрен...

2. „Не мога“. Подобен тип нагласа и отношение към предложения за участие в проекти не се толерират. След няколко отказа може да спрете да получавате всякакви покани за участие в нови проекти.

3. „Не“. Шефът ви очаква да му сътрудничите в моментите, в които това се налага. Отказът може да ви изиграе лоша шега. Естествено, винаги има случаи, в които наистина не можете да предоставите помощта си, но тогава вашето „не“ трябва да е съпроводено с обяснение за причините.

4. „Не знам“. Вярно е, че никой няма отговор на всички въпроси, но „не знам“ не е от изразите, които шефовете обичат да чуват. Следвашият път, когато не знаете нещо, просто обещайте, че ще проучите въпроса.

5. „Ще опитам“. Това също не е любима фраза на началниците. Представете си, че на въпроса „Ще ми платите ли допълнителните часове, които работих?“ получите отговор „Ще опитам“.

Какво можем да научим от неудобните ситуации в живота ни

В писмо до своята дъщеря Йоланда социологът Уилям Едуард Бурхарт Дю Бойс се опитва да я подготви за живота като ѝ обяснява предимства...

6. „Не ми плащаш достатъчно, за да правя и това“. Това, че нещо не е част от задълженията, посочени в договора ви, не означава, че не трябва да положите малко усилия и да го свършите. Подобни думи единствено показват на шефа ви, че вие нямате желание да се развивате в работата си.

7. „Каква е моята полза от това?“. Понякога работата ви изисква да помагате на колегите си безвъзмездно. Ако подходите от материалната страна на нещата, това няма да ви представи в добра светлина пред началника, защото сигнализира, че не държите на екипната работа, а само на финансовата изгода от нея.

Останалите 7 неща, които никога не бива да казвате на шефа си, прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com