Не се измъчвайте повече: Ето как се връзва вратовръзка най-лесно

1678
Не се измъчвайте повече: Ето как се връзва вратовръзка най-лесно
Снимка: iStock/Guliver

Вратовръзките далеч не са само част от официалното облекло, униформата или офис дрескода на някои народи. Историята им е стара и не е свързана нито с бизнес средата, нито с официални събития, нито с формалните срещи и ни връща към Тридесетгодишната война (1618–1648 година), където можем да открием корените ѝ.  Хърватските наемници, служещи във Франция по време на тази война, са първите, носили вратовръзки.

Пак във Франция и към края на войната 7-годишният към онова време Луи XIV също започва да носи вратовръзка. Кралят е последван е от гражданите и вратовръзката, особено дантелената такава, става част от френското облекло, като се носела не само от господата, но и от дамите. Като споменахме дамите, има стара традиция те да завързват вратовръзките на съпрузите и избраниците си, като това означавало, че трябвало да знаят как се връзва вратовръзка.

Как се връзва вратовръзка правилно и лесно?

Интересът към правилния начин на връзване на вратовръзка се заражда и засилва в началото на 19 век. Първият „урок“ по връзване на вратовръзка, съдържащ тест и картинки, илюстриращи теста, датира от 1818 година и е публикуван Neckclothitania, където илюстрирани инструкции учат как се връзват 14 различни вратовръзки. Не сте единствените, които имате нужда от илюстриран помощник за целта, дамите и господата от 1800-1850 година също са срещали затруднения по темата и въпросът как се връзва вратовръзка правилно е тормозил и тях, макар вратовръзките от онзи век да са се различавали от сегашните.

Kак се връзва вратовръзка

Вратовръзките със съвременен дизайн свързваме с Индустриалната революция, която неминуемо води до промяна в облика им – те стават по-тънки, за да се връзват по-лесно и да издържат на врата на работещия мъж през целия ден. Това са и годините, през които дамите също трябвало да знаят как се връзва вратовръзка правилно, за да оправят възела на любимия си преди да го изпратят на работа.

Появяват се и папийонките, които изпълняват функциите на вратовръзките, но се слагат много по-лесно, без да е нужен урок с картинки как се връзва вратовръзка правилно. Не може да заместите вратовръзката на мъжа до вас или тази, която вие носите като част от униформата си, с папийонка? Вижте тогава как да се справите със сложната система от възли и премятания, необходими, за да вържете вратовръзката.

Как се връзва вратовръзка – стъпка по стъпка?

Този начин за връзване на вратовръзка може да се използва както за вратовръзка за работа, така и за такава, която ще се носи на изключително официално събитие. Като универсален и лесен начин да вържете вратовръзка за всеки повод, овладяването му ще ви бъде от полза.

Педро Санчес: Хвърлете вратовръзката и спестете енергия

1.       С вдигната яка на ризата, защото вратовръзката се носи с риза, поставете вратовръзката така, че средата ѝ да лежи наравно с гърба на яката ви, като шевът трябва да е надолу.

2.       Изтеглете края на вратовръзката, който е по-дебел малко по-надолу от тънкия край.

3.       Прехвърлете широкия край над тесния.

4.        Прекарайте широкия край обратно под него, като го хванете с ръка на няколко сантиметра под врата си, където двете части се пресичат.

5.       Върнете широкия край отпред, където възелът ви започва да се оформя, след това го изкарайте нагоре през примката между врата и вратовръзката и го издърпайте докрай през тесния край.

6.       След като прекарате широкия край през мястото между възела и врата ви, следва да го издърпате надолу към пъпа и да легне върху тесния край така, че да го покрие. Тесният край не трябва да се вижда.

7.       Затегнете възела. Стискайки възела внимателно дръпнете надолу тесния край с другата си ръка и плъзнете възела нагоре, докато докосне предната част на яката ви.

Ако сте действали правилно, възелът трябва да е в центъра, върхът на широката част на вратовръзката трябва да сочи горната част на катарамата на колана.

Изглежда твърде сложно така написано как се връзва вратовръзка? Изгледайте няколко урока онлайн и пробвайте да вържете вратовръзка няколко пъти. Ще се уверите, че не е толкова трудно и неразбираемо, изисква се само вникване в стъпките, правилното им разбиране и следване, както и малко практика и ще се научите да връзвате възел като по урок на тема как се връзва вратовръзка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 стайни растения тайно ще излекуват болестите ви

При бронзовост по доматите - ето какво можем да направим!

7 начина, по които горещото и влажно време влияе на здравето ви

Говеждо месо Кобе, шафран, трюфели: Кои са най-скъпите храни в света?

Как се пише: продължавам или продалжавам?

Ако видите това петно върху ягодата, по-добре изхвърлете всичките

Не ги замразявайте: тези продукти губят всичките си качества

Полезно или вредно е да седим на пода?

Бог Канабис и Света Халюциногенна гъба: Пастор създаде църква за духовни приключения (ВИДЕО)

Как да разберете дали имате цьолиакия или непоносимост към глутен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com