Не се предоверявайте на хранителните добавки, те не заместват лекарствата

1602
Не се предоверявайте на хранителните добавки, те не заместват лекарствата
Снимка: iStock/Guliver

Много хора в днешно време си мислят, че хранителните добавки имат същите свойства като някои медикаменти, но не е така. Не може да се лекуваме с тях, те могат само да спомогнат за набавянето на нужните ни хранителни вещества и витамини. Съществуват редица качествени хранителни добавки на пазара, които наистина могат да са ви от полза. Днес ще ви дадем отговори на някои въпроси, свързани с недоверието или пък прекаленото доверие към тези продукти. 

Можем ли да ги ползваме вместо медикаменти?

Вече споменахме, че хранителните добавки не могат да ни излекуват, но пък снабдяват организма ни с полезни и нужни хранителни вещества. Те имат различна цел от тази на лекарствата. Медикаментите имат за цел да елиминират болестта от тялото, а добавките – да спомогнат този процес. 
Освен това, ако искаме да създадем лекарство, пътят е дълъг и труден, преминаващ през редица научни изследвания и проби. В сравнение с хранителните добавки, чиито създаване е много по-лесно и те попадат в категорията на хранителните продукти, затова те могат да се намерят освен в аптеките, но и в супермаркети и различни магазинчета. 

За съжаление, има някои продавачи, които се възползват от състава на добавките и ако той е сходен с този на някакъв вид медикамент – препоръчват добавката вместо лекарство. Тук трябва да вземем предвид няколко неща: дори и съставките да са еднакви, количеството може да е различно, което доста променя нещата; страната на произход, качеството на суровините и технологията на създаване също са от съществено значение при избора на хранителна добавка и дори лекарство. Ефективността на хранителните добавки не е доказана на 100%, имайте и това предвид преди да ги предпочетете пред лекарствата. 

Добре е да сте предварително разучили и информирани относно горепосочените фактори, за да вземете най-удачния избор как да подобрите здравословното си състояние. Може да се консултирате с фармацевт или лекар, за да сте сигурни, че ще получите желания ефект. Например в много аптеки се препоръчва вместо лекарство за цистит да се вземат растителни хранителни добавки с подобен състав. 

Но не за всяка болест може да се даде същата адекватна замяна. Много е важно да не действате неразумно и без да сте разучили за действията, ефектите и приликите между двете. Хранителните добавки са за подсилване на имунитета, здравословното ви състояние и за подпомагане по-бързото справяне с болестите. Не разчитайте те сами по себе си да ви излекуват. Консултирайте се с лекар и направете изследвания, за да разберете от какви добавки и в какви дози имате нужда да приемате, за да сте здрави, силни и енергични.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com