Не София, а кой град има най-много жители след Освобождението

24091
Не София, а кой град има най-много жители след Освобождението
Снимка: iStock

Вълнуваща история се крие зад разрастването на градовете в новоосвободена България. Докато София днес безспорно е короната на градския пейзаж, знаете ли кой град е заемал първенството в миналото? Пътуваме назад във времето, за да разкрием къде точно е концентрирано българското население след Освобождението на страната.

Населението на България през 1881 година

Възстановената държава стъпва на трудния път на възстановяване и модернизация, като изправена пред съвсем различни демографски реалности. С преброяването извършено през 1880/1881 година се установява, че населението на Княжество България е малко над 2 милиона души. Преобладаваща част от хората живеят в селските райони - факт, който ще играе значителна роля в развитието на страната. Става въпрос за над 80% от населението на възстановената държава.

1.Русе - 26 000

С население малко повече от 26 хиляди души, той не само е най-голям, но и поддържа връзка с културата и просперитета, донесени от времето в рамките на Османската империя. За много хора, Русе е известен като "малката Виена", център на търговията и дипломацията. Той безспорно е най-големият ни град в рамките на Османската империя и запазва тази си позиция и ведната след Освобождението. Доказателство за това са и консулствата на Великите сили, които са се намирали на негова територия още преди възстановяването на страната.

2.Варна - 24 555

3.Шумен - 23 000

Не бива да отминем и впечатляващата позиция, която заемат Варна и Шумен, които са след Русе по големина и продължават да бъдат важни центрове не само за североизточна България, но и за цялата страна. Не случайно първата ЖП линия в Османската империя е построена, за да свърже точно Русе и Варна, а това показва значението, което е имала Морската ни столица дори и в чуждата държава.

4.София - 20 000

Столицата ни има бурно развитие за този 3 годишен период от появата на Княженство България.Изборът на София за столица на страната е основната причина за все по-голямото увеличаване на населението в това населено място и тази тенденция се запазва и през следващите години.

Населението на България през 1888 година

В рамките на следващите 7 години, картината започва да се променя, а демографското развитие набира скорост особено във връзка със Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Населението на страната нараства и достига 3 милиона и 154 хиляди души, а с това идва и значителна промяна на градския пейзаж.

1.Пловдив - 33 000

На върха на класацията се изкачва Пловдив - градът, който е бил столица на Източна Румелия. С население, надхвърлящо 33 хиляди, Пловдив успява да концентрира в себе си ресурса на цяла Южна България и е за кратко на призовото първо място.

2.София - 30 000

След него, столицата София продължава своето неумолимо развитие, достигайки 30 хиляди души, благодарение на своето огромно значение като главен център на страната. В рамките на следващите години, София постепенно заема първото място като най-големия град в страната.

3.Русе - 27 000

Въпреки лекия ръст,Русе постепенно започва да отстъпва пред нарастващото влияние на столицата. Тази тенденция се запазва и през следващите години. Въпреки това, Русе е един от центровете на страната, който играе най-важно роля в развитието на българската държава.

4.Варна - 25 000

5.Шумен - 23 000

Интересно е да се види как само в рамките на броени години, постепенно динамиката се променя. Докато преди това, българите са концентрирани основно в Североизточна България, постепенно с избора на София за столица, центърът на страната ни се измества в западна посока. Най-очевидно този факт се вижда в развитието на град Русе, който почва да губи първостепенната си роля.

Данните за населението на България са спрямо направените преброявания в този период, спрямо подадените данни от НСИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com