Не замразявайте тези 8 храни, защото се развалят

15690
Не замразявайте тези 8 храни, защото се развалят
Снимка: iStock

Съхраняването на храни чрез замразяване е често срещана практика, която удължава срока на годност на много бързо развалящи се продукти. Не всички храни обаче се справят добре в хладните помещения на фризера. Въпреки че замразяването е надежден метод за запазване на качеството и годността на различни хранителни продукти, има някои храни, които просто не издържат на мразовитата среда, което води до разваляне и нежелани промени във вкуса и текстурата.

Яйца: Замразяването на яйца с черупки е много забранено. Съдържанието на вода в яйцата се разширява при замразяване, което води до напукване на черупката и проникване на бактерии. Ако трябва да съхранявате яйцата за по-дълъг период от време, най-добре е да ги счупите и разбиете, преди да ги замразите.

Плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода: Краставиците, динята, марулята и други плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода са склонни да станат кашави и да загубят хрупкавостта си при замразяване. Ледените кристали, образувани по време на замразяването, увреждат клетъчната структура, което води до по-малко апетитна текстура при размразяване.

Спрете да оставяте тези храни във фризера за зимата!

Млечни продукти: Докато много млечни продукти като сирене и масло могат да бъдат успешно замразени, други като заквасена сметана и кисело мляко не се справят толкова добре. Процесът на замразяване може да доведе до отделяне на тези продукти и да ги направи зърнести, което ги прави по-малко вкусни.

Картофи: Суровите картофи имат високо съдържание на вода и деликатна клетъчна структура, поради което при замразяване са склонни да станат воднисти и зърнести. Сварените картофи, от друга страна, могат да бъдат замразени успешно, но все пак може да настъпят промени в текстурата им.

Майонеза: Емулсията в майонезата се разпада при замразяване, което води до водниста и отделена консистенция. Препоръчително е да съхранявате ястия на основата на майонеза, без да ги замразявате, като вместо това изберете охлаждане.

Супи и сосове на кремообразна основа: Замразяването може да доведе до свиване или отделяне на супи и сосове на сметанова основа при размразяване. За да запазите първоначалната им текстура и вкус, се препоръчва тези продукти да се съхраняват в хладилник и да се консумират в рамките на няколко дни.

Не си и помисляйте да сложите тези храни във фризера, защото това може да унищожи качествата им

Пържени храни: Пържените храни, като пържени картофи или хрупкаво пиле, губят хрупкавостта си при замразяване и повторно загряване. Влагата от процеса на замразяване омекотява хрупкавата външна част, което води до по-малко задоволителна текстура.

Някои билки: Макар че много билки могат да се замразяват успешно, тези с високо съдържание на вода, като босилек и магданоз, са склонни да станат слаби и да загубят аромата си при замразяване. За да запазите свежестта на тези билки, е по-добре да ги съхранявате в хладилника или да ги изсушите за по-късна употреба.

Въпреки че замразяването е отличен метод за запазване на различни храни, е изключително важно да се съобразявате със специфичните характеристики на всеки продукт. Някои храни е по-добре да не се съхраняват във фризера, за да се гарантира, че вкусът, текстурата и хранителната им стойност ще останат непокътнати. Разбирането на това кои храни не се замразяват добре може да помогне за поддържането на добре заредена и качествена кухня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com