НЕ знаете това за ЯЙЦАТА, които купувате

14701
НЕ знаете това за ЯЙЦАТА, които купувате
Снимка: iStock/ Guliver

Как харесвате яйцата си сутрин? Бъркани, забулени, пържени, в омлет? С толкова много начини да се насладите на яйцата, не е изненада, че британците изяждат 12 милиарда годишно – ако ги поставите всички на една линия от край до край, ще бъде достатъчно дълго, за да обиколите планетата 17 пъти!

Но независимо от това колко голяма роля играят яйцата в диетата на нацията, те са обект на цял набор от погрешни схващания, вариращи от най-добрия начин за съхранението им, дали някога е добре да ги ядете след датата им „най-добро до“ и какво всъщност означава кодът, отпечатан върху тях.

5 причини, поради които яйцата са една от най-полезните храни в света

Ето какво трябва да знаете:

1. Как мога да разбера дали яйцата са пресни?

Може би сте чували за „тест с плуване“, при който поставяте яйце във вода, за да видите дали все още е добре за ядене. Но дали това е най-сигурният начин да тествате свежестта на едно яйце?

Ръководител на клона за контрол на заболяванията, причинени от храни в Агенцията за хранителни стандарти, казва, че FSA не препоръчва този метод. „Яйцата са безопасни за ядене няколко дни след датата на най-добрата дата. Най-добрата дата трябва да бъде щампована върху яйцето. Яйцето плува, защото има повече въздух, който навлиза вътре в яйцето, когато остарява, така че това е индикатор за възраст, а не безопасност."

13 храни, с които може да заместите яйцата пълноценно!

Няма конкретен продукт, който може да бъде пълен заместител на яйцата във всяка рецепта. Но все пак за всичко може да се избере достоен...

Можете също да разберете колко прясно е едно яйце, като го отворите. Ще видите, че прясното яйце има заоблен жълтък, който стои стегнат. Бялото е на две отделни части с дебел, вискозен слой около жълтъка и по-тънък, воден външен слой. Едно по-старо яйце ще има по-плосък жълтък, а белтъкът ще бъде по-течен.

Пробвате ли тази рецепта за бъркани яйца - няма да ги правите по друг начин

2. Как трябва да съхранявам яйцата?

За оптимална свежест и безопасност на храните яйцата трябва да се съхраняват при постоянна температура под 20°C. За да се избегнат типичните температурни колебания в домакинската кухня. Спазвайте добрите хигиенни практики в кухнята и избягвайте кръстосано замърсяване, като почиствате работни повърхности, съдове и прибори и се уверите, че измивате добре ръцете си преди и след боравене с яйца.

3. Какво всъщност означава „свободно отглеждане“?

Когато чуете термина „свободно отглеждане“, може да си представите широко открито пространство, където щастливите пиленца са свободни да се разхождат. Реалността може да бъде съвсем различна.

5 причини, поради които яйцата са една от най-полезните храни в света

От край време се знае, че яйцата са една от най-полезните храни с животински произход. Хората ги консумират в ежедневието си, но не все...

Законодателството на ЕС за търговия с яйца казва, че за да могат яйцата да бъдат наречени „свободни кокошки“, трябва да имат непрекъснат дневен достъп до писти, които са предимно покрити с растителност, с максимум девет кокошки на квадратен метър. Кокошките също трябва да бъдат снабдени с кутии за гнездене и място за къпане с прах. Органичните яйца винаги са свободни.

Яйцата от хамбари идват от пилета, които нямат непременно достъп до открито пространство, с максимум девет кокошки на квадратен метър.

4. Знаете ли вашия код на яйцата?

Виждате ли този код, отпечатан на вашето яйце? Има причина: можете да научите много за яйцето от този код. Цифрата ви казва метода на отглеждане:

0 = органичен

Какъв човек сте според начина, по който ядете яйца

Ново изследване твърди, че могат да се определят личностните ви характеристики по начина, по който обичате да ядете яйца. След като ан...

1 = свободна гама

2 = плевня

5. Мога ли да замразя яйца?

Да! Ако замразите яйцата най-добре, те могат безопасно да се използват по-късно. Просто разбийте яйцата си в контейнер, запечатайте и замразете, като етикетирате контейнера ясно с датата на замразяване на яйцата. Те могат да бъдат замразени до една година, според Британския съвет за индустрия на яйца.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com