Неочакваната причина, поради която се храните много бързо

969
Неочакваната причина, поради която се храните много бързо
Снимка: iStock

Случвало ли ви се е да изядете ястие за рекордно кратко време, като оставяте сътрапезниците си изумени от привидно ненаситния ви апетит? Въпреки че бързото хранене често се дължи на лични навици или натоварен начин на живот, има неочаквана причина, която може да обясни защо сте бърз консуматор на масата за хранене.

Еволюционната биология предполага, че склонността към бързо хранене може да се проследи назад до стратегиите за оцеляване на нашите древни предци. В първобитните дни на човешкото съществуване осигуряването на храна не е било толкова просто, колкото да се разходиш по пътеката в супермаркета. Нашите предшественици е трябвало да се конкурират с други хищници и опортюнистични чистачи, за да получат своя дял от храната. Това е създало среда, в която бързият начин на хранене е бил явно предимство.

Същността на здравословното хранене

В онези времена бавно хранещият се човек можеше да рискува да загуби храната си от по-пъргав конкурент, което можеше да доведе до недохранване и намаляване на шансовете за оцеляване. В резултат на това хората с генетична склонност към бързо хранене са имали по-голяма вероятност да си набавят необходимите хранителни вещества и енергия, за да се развиват в тежки условия.

Въпреки че съвременното общество драстично е променило връзката ни с храната, нашата биология все още носи остатъци от тези еволюционни адаптации. Стремежът към бърза консумация може да се разглежда като ехо от тактиките за оцеляване на нашите предци. Този импулс обаче невинаги съответства на настоящите ни хранителни нужди.

Разбирането на тази неочаквана връзка между еволюцията и скоростта на хранене може да хвърли светлина върху причините, поради които може да ви е трудно да намалите темпото на хранене. Инстинктът за бързо хранене е дълбоко вкоренен, поради което е необходимо съзнателно да се противопоставим на тази склонност в свят, в който храната е изобилна и лесно достъпна.

Здравословното хранене на хората след 50 се крепи върху тези 5 храни

За щастие има многобройни ползи от по-бавното хранене. Проучванията показват, че по-бавното хранене може да доведе до по-добро храносмилане, по-голяма ситост и по-добро осъзнаване на сигналите за глад и ситост. Съзнателно забавяйки темпото, давате на тялото си достатъчно време да сигнализира кога се е наситило, предотвратявате преяждането и насърчавате по-здравословна връзка с храната.

Вашите бързи хранителни навици може да имат неочакван произход в стратегиите за оцеляване на нашите предци. Въпреки че тези тенденции вече не са жизненоважни за осигуряване на храна, те продължават да влияят на поведението ни. Осъзнаването на тази връзка може да ви даде възможност да направите съзнателен избор на темпото си на хранене, като го съобразите със съвременните си хранителни нужди и цялостното си благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това са напитките, които бавно убиват тялото ни

За какво да използваме мокрите кърпички в ежедневието?

Как се пише: обръщение или обращение?

Една лъжица зехтин дневно намалява риска от деменция

Кафеавтоматът – специалистът в приготвянето на неустоимо кафе

7 знака, че тя е влюбена в теб

Какво поведение веднага издава ревнивия мъж?

Сиренето в големи количества е вредно за панкреаса

Най-мъдрата японска притча за спомените

Най-силното стихотворение посветено на синовете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com