Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

838
Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат
Снимка: iStock

Това са ситуации, с които повечето от нас са се сблъсквали. По време на пандемията много хора научиха очарованието на дистанционната работа и дори свикнаха с това. Сега нещата се връщат към нормалния си ход и отворените пространства отново са пълни със служители.

Наред с очевидните удобства обаче има и някои забележими недостатъци на работния ден. И не става въпрос само за безскрупулните колеги, които могат да вземат храната ви от хладилника. Разказваме ви кои неприятни моменти вбесяват работещите в офиса.

Стикери на "щастието"

Ако сте дошли на работното място и изведнъж сте намерили бележка от колега или стикер на монитора на компютъра, има два варианта. В един идеален свят просто са ви пожелали хубав ден, но в действителност служителите често раздават нови задачи по този начин.

Тайното оставяне на съобщения със стикери е погрешно решение, което дразни много служители. Тези, които избират този метод на комуникация, често не знаят как да изградят компетентна комуникация и да поискат нещо лично.

Освобождаване в средата на работния ден

В офиса има хора, които са готови да седят до края на работния ден, и такива, които се справят със задачите още в средата на деня. Разбира се, бързото и качествено изпълнение на задълженията е плюс, но то има и своите трудности.

Понякога служителите се отегчават и започват да досаждат на колегите си с празно говорене или безцелно скитане из офиса. Това разрушава работната атмосфера и вбесява тези, които са в процес на изпълнение на задачите.

10 умения на работното място, които роботите не притежават

Пренебрегване на личното пространство

Повечето служители работят в отворено пространство. За съжаление не всички служители успяват да се съобразяват с личното пространство на всеки. Може би сте се сблъсквали със ситуации, в които колеги решават шумно да обсъждат нещо точно зад гърба ви (не говорим за клюки, а за непринуден разговор) или се опитват да преглеждат задачите на монитора, стоейки зад гърба ви. Това не е положителна емоция.

Съществуват редица правила, които е важно да се спазват. Искате ли да разговаряте с колега? Не стойте над него, а просто седнете до него. Не вземайте чужди вещи и не хвърляйте боклуци в чуждата кофа, и най-важното - маркирайте границите на позволеното.

Болни служители

За някои хремата е извинение да си останат вкъщи за седмица, но винаги има работохолици, които не се спират нито от треска, нито от друго заболяване. Някои ще кажат, че такава любов към работата им е похвална, а това не е съвсем правилно.

Несъмнено малко хора искат да загубят част от заплатата си, но такъв човек не мисли за хората около себе си. И не става въпрос само за постоянното кашляне, кихане или подсмърчане. Може би след като той отиде на работа, добрата половина от офиса ще излезе в отпуск по болест.

Изключение правят хората, които носят маска или поне предупреждават другите за болестта, но най-компетентният изход от ситуацията все пак е да се работи от вкъщи.

Силни мелодии на звънене

Най-вероятно на всеки на работното място се е случвало да има човек, който постоянно забравя да изключи звука на телефона си, оставя го на бюрото си и си върши работата. Усещате ли вече нарастващата ярост? И вие можете да го разберете.

Малко хора обичат да слушат една и съща мелодия в продължение на няколко минути, когато не могат да направят нищо по въпроса. Между другото, безшумният режим за разсеяни колеги също не винаги спасява положението: вибрацията понякога е по-досадна от други резки звуци.

Вечната бъркотия

Да започнем от самото начало: работното място е личен бизнес на всеки. Ако искате да го обзаведете с любимите си растения, статуетки, чаши или други декорации, само шефовете ви могат да го забранят.

Трудностите възникват в момента, в който интересният дизайн се превърне в безпорядък, който ви притеснява. Ако вещите на съседа ви постепенно се изпомпват на масата ви, в него възниква буря от не най-приятни емоции.

Можете да решите този проблем с искрен разговор: обяснете, че ви е неприятно да се намирате в такава среда и се опитайте да намерите компромис.

Как да се справим със стреса на работното място

Горещо или студено?

Изглежда, че всички работещи в офиси имат вечния въпрос: горещо или студено е на закрито? По всяко време на годината и при всякакви метеорологични условия има хора, които искат да изключат климатика или да затворят прозореца, и такива, които копнеят за течение и свеж въздух. Това се превръща в истинска война, придружена от дразнещи коментари.

Намирането на идеалната температура, която да удовлетворява всички, е почти невъзможна мисия. Често почитателите на прохладата побеждават, а губещата страна просто отнася със себе си топлата пелерина. За съжаление е трудно да наречем това решение на проблема.

Ако конфликтите продължават ден след ден, обърнете се към шефа си, който може да организира проветряване. Още повече, че има разпоредби за защита на труда, които уреждат изискванията към температурата в офиса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com