Непознати растителни масла, които изненадват приятно и лечебно

1838
Непознати растителни масла, които изненадват приятно и лечебно
Снимка: iStock

Много дами познават маслата „ши“, кокосовото или какаовото, както и ползите от тях за красотата. А кой е чувал за масло от камелия или, например, от полското цвете лимнантес? Да, светът на маслата е много по-богат, отколкото си мислим! Ето някои доста необичайни масла!

1. Сусамово масло. Сусамът и полученото от него сусамово (наричано още сезамово) масло имат множество ценни характеристики, поради което са намерили приложение в медицината, козметиката и в кухнята. Важни полезни свойства на сусамовото масло са следните. Сусамовите семена съдържат калций, който укрепва костите. Те са богат източник на антиоксиданти и фитостероли - вещества, необходими за нормалното функциониране на сърцето и профилактиката на някои видове рак.

Ще се изненадате от страхотните свойства на това масло за кожа и коса

Това масло е най-близкото до себума, който се произвежда от човешкия организъм. За това и е толкова често използвано в козметичните про...

2. Масло от касис. Това определено е масло с уникален състав. В чист вид може да се използва върху много сухи или възпалени участъци от кожата. Като част от маслени смеси и друга домашна козметика, той ще възстанови кожата, ще я изглади и ще й придаде здрав вид.

3. Ягодово масло. Невероятният аромат на това масло няма да остави равнодушна никоя красавица! Ако дамите нанесат няколко капки върху устните си, преди да излязат навън или в сухо помещение, ще ги предпазят, подхранят и ще им придадат чаровен мечтателен блясък.

4. Масло от броколи. Това е природен аналог на силикона. Нанесете няколко капки масло от броколи върху краищата на косата си, разнесете по дължината на косъма - и косата ви ще изглежда просто великолепно!

5. Масло от лимонови семки. Нанесете лимоново масло върху ноктите и кожичките около тях (кутикулите) след маникюр или домашна работа. Само след няколко процедури ще видите, че ноктите ви са по-здрави, а кутикулите - по-меки. След 5 минути останалото масло може да се нанесе върху ръцете, това ще им помогне да изглеждат красиви и добре поддържани!

Ореховото масло има 5 ПОЛЕЗНИ вещества

Опитвали ли сте орехово масло? А знаехте ли, че изобщо се произвежда такова? Ако не, на правилното място сте – днес ще ви предста...

6. Масло от нар (гранат). Съдържа уникална киселина - гранатова, която най-ефективно предотвратява появата на бръчки и се бори с вече съществуващите. Нанесете няколко капки върху дланта на ръката си и разтрийте върху зоната на мимическите бръчки по същия начин, както нанасяте обичайния крем.

7. Лаврово масло. Способно е да лекува кожата от всякакви заболявания: псориазис, екзема, възпаления. Нанасяйте лавровото масло в чист вид (и в малки количества!) върху увредената кожа 2 пъти на ден - резултатът няма да закъснее!

8. Масло от дървото ним (маргоза). В Индия маслото от ним, наричано още маргоза, се ползва с репутацията на „селска аптека“. Това масло е мощен антисептичен и антибактериален агент. Много бързо лекува рани и увреждания на кожата: прилага се в чист вид 2-3 пъти на ден.

9. Масло от баобаб. Идеално масло за предотвратяване появата на стрии и за борба с вече наличните. Също така намалява петна, белези и напуквания. В този случай се препоръчва да бъде използвано в чиста форма.

Защо съседката избягва да готви с ТЕЗИ мазнини

Въпросът относно мазнините, с които трябва да се готви, е доста спорен. Някои хора се ориентира към маслото, други към зехтина и растит...

10. Масло таману (калофилум). Това козметично и лечебно средство, разпространено в Азия, Африка и Океания, помага при херпеси, като прави заздравяването много по-бързо, леко и безболезнено! Нанасяйте го чисто върху увредената зона няколко пъти на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com