Неща, които винаги трябва да правите преди да пиете кафе сутрин

6050
Неща, които винаги трябва да правите преди да пиете кафе сутрин
Снимка: Pexels

Има няколко неща, които наистина трябва да направите, преди да пиете кафе сутрин - от закуска до миене на зъбите. Подкрепата на рутината ви за сутрешно кафе с някои стратегически практики може да промени играта за храносмилането, стреса, хормоналния баланс, енергията и много повече.

Полезно или вредно е кафето за холестерола ?

Нещо повече, ставането от леглото и посягането към чашата може да активира освобождаването на хормони на стреса, включително адреналин и кортизол. Кортизолът е важен хормон, който искаме да бъде освободен сутрин, но кофеиновият удар от кафето на празен стомах може да доведе до свръхстимулирано освобождаване на кортизол и да предизвика безполезен отговор на стреса, който може да повлияе на червата ни, хормоните , надбъбречните жлези и енергията по отрицателни начини. За щастие, има някои стратегически практики, които можете да направите, преди да изпиете кафето, за да поддържате по-добре тялото си и да намалите потенциалната реакция на стрес.

Ето какво трябва да направите, преди да пиете кафе

1. Рехидратирайте

Тялото ви се дехидратира за една нощ, така че преди да се насладите на сутрешното си кафе е важно да изпиете една голяма чаша богата на минерали напитка, за да възстановите електролитите си. И по-конкретно калий и натрий, които помагат да се насочи водата къде да отиде в тялото за оптимална хидратация, както и играят основна роля в поддържането на всичко – от нашите надбъбречни жлези до кръвната захар и дори нашия хормонален баланс. Може да пиете богата на калий напитка като кокосова вода, сок от алое вера, грейпфрут или портокалов сок с щипка сол и една чаша вода за сутрешна хидратация преди кафето.

2. Яжте фибри и протеини

Както споменахме, кафето на празен стомах може да стимулира кортизола, което може да повиши кръвната захар. Повишената кръвна захар ще предизвика възпаление и ще ни накара да бъдем на влакче в увеселителен парк на кръвната захар през останалата част от деня, като по този начин изчерпва енергията ни. Но когато започнем деня с фибри от пълноценен хранителен източник, можем значително да помогнем за балансирането на кръвната захар. Например половин чаша горски плодове, банан, портокал или фурма с бадемово масло преди сутрешното ви кафе.

В допълнение към фибрите, протеините са другите основни макронутриенти, които противодействат на скока на кръвната захар, така че консумацията на малко или преди да пиете кафе, или с кафето си е идеална. Може да добавите чаена лужица колаген към сутрешното си кафе. Това може да има голяма полза за по-добър баланс на кръвната захар и да има положително въздействие върху баланса на стреса и възпалението на тялото ви, без да променяте вкуса или консистенцията на вашето кафе.

3. Тренирайте

Въпреки че кофеинът може да бъде полезен, за да направите тежките тренировки по-малко трудни, пиенето на кафе преди да отидете във фитнеса може да ви накара да се тревожите по време на тренировката. Освен това, тъй като и кафето, особено черното кафе, и упражненията са стомашно-чревни стимуланти, пиенето на кафе преди тренировка може да ви накара да тичате до тоалетната. Ако това забавяне на кофеина изглежда нереалистично започнете, като се опитате да намалите до няколко глътки, вместо да се отдадете на обичайната си пълна чаша преди тренировка.

4. Измийте зъбите си

Това вероятно изненадва повечето хора. Киселините в кафето отслабват емайла на зъбите ни и четкането веднага след пиене на кафе може да навреди на нашите перлено бели зъби. Алтернативно: Ако изчакате около 30 минути след като сте изпили кафето, за да измиете зъбите си, те могат да се реминерализират и миенето вече не е проблематично.

5. Изчакайте 90 минути след събуждане

Това е идеалният сценарий, тъй като забавянето на кофеина през първите 90 минути от събуждането позволява най-добрия хормонален баланс. В рамките на първия час след събуждане нашите нива на кортизол в идеалния случай рязко се повишават и спадат в реакция, известна като нашата реакция на пробуждане на кортизола. Това покачване и спадане на кортизола представлява здрава нервна система и всъщност има голямо влияние върху нашето имунно здраве и дори риск от автоимунно развитие. Спирането на кофеина през първите 90 минути помага за насърчаване на най-баланса и може дори по-добре да поддържа енергийните ни нива през целия ден.

Лекар: Ако пиете кафето така, то ще ви помогне да отслабнете

6. Разходете се

Ако първо посягате към кофеина, за да се почувствате по-будни и бдителни, има по-добър начин да постигнете и двете: Излагането на естествена светлина в рамките на първия час или повече от събуждането е основен начин за поддържане на оптимален хормонален баланс и здраве. Комбинацията от ходене и светлина, е печеливша за хормоните, енергията и цялостното здраве. Сутрешното излагане на светлина е огромен регулатор на циркадния ритъм и излагането на светлина задейства здравословното освобождаване на кортизол сутрин, за да поддържа естествения ритъм на тялото, но само не забравяйте, че се нуждаем от поне 10-15 минути без слънчеви очила, за да получим това естествено излагане на светлина на нашите очи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com