Нестандартни рецепти за компот от ябълки

6838
Нестандартни рецепти за компот от ябълки
Снимка: Thinkstock

През есента започва подготовката на зимнината. Лютеници, туршии, сладка и конфитюри са част от хранителните продукти, подготвяни за зимата. Наред с тях хората консервират и плодове под формата на компоти. Компот от ябълки е традиционна зимнина, но често те омръзват заради еднообразието. Това може да се промени с нови рецепти, защото си заслужава да се хапва по-често този толкова полезен плод под всякаква форма.

Компотът от ябълки е полезен заради отличния си вкус, но и заради богатото съдържание на витамини и минерали, на пектин и целулоза. Използван е при стомашно-чревни заболявания, при бъбречни проблеми, при хипертония и нарушено кръвообращение.

Компотите могат да бъдат комбинирани, да се състоят от различни плодове, чиито вкусови качества си партнират добре - малини, кайсии, ябълки, а също и такива, които в тандем лекуват определени здравословни оплаквания. Ето някои предложения:

Компот от ябълки и шипки

Нужни са 200 грама шипки, 1 килограм ябълки, 200 грама захар, 1 литър вода и сока от един лимон.

Този компот е предназначен за диети, богат е на витамини и микроелементи. Измитите и почистени шипки се варят във водата с захарта за 10-15 минути, след това се добавят нарязаните и почистени от семки ябълки, лимоновия сок и се варят още 10 минути. Този компот се сервира охладен.

По съветите на баба - ето колко време да се вари компот от кайсии!

Компот от ябълки и вишни

За този еликсир са нужни 600 грама ябълки, 400 грама вишни и чаша захар.

Почистените от костилките вишни се заливат с литър гореща вода и се кипват за 4-5 минути. Сокът, който се получава, се отлива, добавя се захарта и се бърка, докато тя се разтвори. Прибавят се парченца ябълка, нарязани на едро и се варят още 5-10 минути. Накрая се добавят вишните. Компотът се кипва за 4-5 минути и се поднася охладен.

Компот от френско грозде и ябълки

1 килограм касис, 1 килограм ябълки, захарен сироп, приготвен от 1 литър вода и половин килограм захар и 1-2 грама лимонена киселина  са продуктите за компота.

Приготвянето не отнема много усилия, а повече време. Ябълките се нарязват на парчета, френското грозде се отделя на зърна. Плодовете се слагат в тенджера и се заливат със сиропа. Трябва да престоят в него 12 часа, кипват се и се охлаждат. Може да се консумира веднага или да се стерилизира в буркани.

Колко време се вари КОМПОТ? Задължително трябва да знаете отговора на този въпрос!

Компот от ябълки и девесил

За този странен на пръв поглед замисъл за компот са нужни 300 грама ябълки, 150 грама захар, 50 грама свежи корени от девесил или 10 сушени листа от подправката, 1 грам лимонена киселина, литър вода.

Във вряща вода се изсипва захарта и се бърка до стопяване, добавят се нарязаните ябълки и девесилът и компотът се вари 10-15 минути. След като се свали от огъня се добавя лимонената киселина. Сервира се охладен.

Компот може да се приготви също от ябълки и круши, ябълки и калина, ябълки и риган, ябълки и подбел, ябълки и пъпеш и ябълки с бъз. Това са само някои от възможните предложения за интересни вкусове на компота с участието на ябълката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com