Невероятното предимство на къдравата коса през топлите месеци

2466
Невероятното предимство на къдравата коса през топлите месеци
Снимка: iStock/Guliver

Учените са проучили въпроса и са намерили отговор. Имайте го предвид, когато температурите се покачват.

Според ново проучване един тип коса може да изолира скалпа, като помага за предотвратяване на прегряване.

Здравни тайни за къдрава коса: 7 правила за истински къдрици

С наближаването на лятото и повишаването на температурите вероятно сте мислили за различни начини да се охладите: носене на правилните дрехи, пиене на много течности и ограничаване на времето на открито през най-горещите часове.

Но замисляли ли сте се как косата ви може да ви предпази от дехидратация и прегряване?

Ново изследване оцени различните типове коса и установи, че къдравата коса осигурява най-голяма защита от слънчевата топлина.

Хората са еволюирали в екваториална Африка, където слънцето е над главите им през по-голямата част от деня, година след година. Изследователите искаха да разберат как топлината, генерирана след часове интензивно слънчево греене, може да е повлияла на еволюцията на косата.

Къдриците имат въздушни джобове за подпомагане на охлаждането

За да симулират екстремните елементи, с които са се сблъсквали нашите предци, изследователите са използвали термичен манекен, който използва електрическа енергия, за да симулира топлината на тялото и позволява на учените да изучават преноса на топлина между човешката кожа и околната среда.

Учените са програмирали манекена да поддържа постоянна температура на повърхността от 35 градуса по Целзий, подобна на средната температура на повърхността на човешката кожа, и са го поставили в аеродинамичен тунел с контролиран климат.

След извършване на базови измервания на загубата на топлина на тялото чрез наблюдение на количеството електричество, необходимо на манекена за поддържане на постоянна температура, изследователите осветиха главата на манекена с лампи, за да имитират слънчевата радиация при четири състояния на скалпа и косата - напълно плешив, прав, умерено къдрава, и напълно къдрава.

Как да се грижим за къдравата коса?

Учените изчисляват загубата на топлина при сценарий с висока температура и висока влажност като екваториална Африка за всички типове коса. Те открили, че цялата коса намалява слънчевата радиация към скалпа, но плътно навитата коса осигурява най-добрата защита от радиационната топлина на слънцето, като същевременно намалява необходимостта от потене, за да остане хладно.

Структурата на човешките къдрици има много въздушни джобове между кичурите коса. С други думи, можете да имате много дълбочина (от скалпа до горната част на косата), без да имате много плътност, която би задържала топлината, както и да задържа топлината навън.

Дори умерено къдравата коса може да охлажда

Трябва ли косата да е наистина къдрава, за да може да охлажда? Според експериментите, умерено къдравта коса е предложила някои предимства, но точното ниво на къдрене, което е необходимо, за да премине някакъв праг на ползи, свързани с топлината, все още трябва да бъде определено.

Въпреки че е изключително малко вероятно разликите в структурата на косата да повлияят на оцеляването в съвременните популации, някои от констатациите продължават да имат значение и днес. Констатациите подчертават значението на някаква форма на бариера (коса или друга) за намаляване на прегряването на слънце.

По-ранни проучвания показват, че мозъците ни не работят добре, когато ни стане твърде горещо

Малко проучване установи, че твърде много слънце върху главата оказва влияние върху способността на хората да изпълняват функции, които изискват мислене и координация. Според авторите топлината влияе върху мисленето, като подкопава начина, по който работи нервната система.

Атлетите със стегнати къдрици, които сплескват или изправят косата си, може да обмислят тези резултати, тъй като те може да намаляват способността си да се разхлаждат, като губят топлина през скалпа си.

Горещото и влажно време крие множество рискове за здравето

Упражнението в горещо време, особено във влажни условия, може да повиши основната телесна температура, карайки дори опитни спортисти да тренират предпазливо.

Тялото се охлажда чрез изпотяване, но охлаждането е по-трудно във влажно време, тъй като потта не се изпарява толкова бързо, което ви излага на риск от топлинно изтощение или топлинен удар.

Топлинното изтощение и топлинният удар не са едно и също нещо. Топлинното изтощение е по-лека форма на заболяване, свързано с топлината, което може да се развие след няколко дни излагане на високи температури и по-скоро веднага след неадекватно или небалансирано заместване на течности. Обикновено може да се поправи чрез пиене, почивка и намиране на място за охлаждане.

Топлинният удар е спешно медицинско състояние, при което системата за охлаждане на тялото е претоварена от топлина и дехидратация и телесната температура може да се повиши до 39 градуса С или по-висока. Ако човек не получи незабавно лечение, топлинният удар може да увреди трайно органите на тялото, включително мозъка.

Източник: https://www.everydayhealth.com/healthy-living/what-type-of-hair-keeps-you-cooler-curly-or-straight/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com