Незапомнените герои на Втората световна война - "Якутският снайперист"

28578
Незапомнените герои на Втората световна война - "Якутският снайперист"
Снимка: Getty Images/Guliver

Фьодор Охлопков е един от героите на Отечествената война, който трудно може да бъде забравен. Името му е легенда и се смята за един от най-добрите снайперисти, успели да избият над 1000 хитлеристи.

Фьодор Охлопков е призован да се включи в редиците на Червената армия след войната и започва служба в 375-а стрелкова дивизия, сформирана предимно от сибирци на територията на руската свердловска област.

8 песни, които събудиха от кома пациенти и ги върнаха към живота (ВИДЕО)

Вашите любими песни и мелодии могат да спасят живота ви. Затова не се колебайте да ги споделите с вашите приятели и семейство. Важно е ...

Дивизията пристига на Калининския фронт през декември 1941-ва година, в разгара на контранастъплението на съветската армия. Охлопков трябвало да отговаря за ръчната картечница. Заедно с него по това време воювал и брат му Василий. Скоро двамата се превръщат в истинска легенда, успявайки винаги да са на предната линия.

Но скоро Охлопков преживява огромна трагедия — брат му Василий е убит. На 1 януари подразделението им пробива отбраната на противника и се придвижва напред цял километър. Братът е ранен смъртоносно и Фьодор извършва личен рекорд, когато убива лично 27 души, желаейки да отмъсти за брат си.

През лятото на 1942-ра година той е назначен за командир на отряда на картечарите. Със своя отряд той участва в боевете под Великий Лук и Ржевск, където дивизията губи почти 80% от личния си състав. Самият Фьодор е тежко ранен — за четвърти път от началото на войната.

Славата му на най-добър снайперист в руската армия стига връх през декември 1942 година, защото той е безспорно майстор на точната стрелба. Можел да стреля с различни оръжия, владеел дори стрелбата от миномет и 45-милиметрово оръдие. Умеел да обезврежда мини, извършвал обиколки с цел разузнаване и доставял възможно най-точната информация от тила на врага.

Защо в Китай има само една часова зона?

Китай е огромна държава, третата най-голяма в света, но въпреки това има само една часова зона - Стандартно китайско време (CST). В мин...

По официални данни към юни 1944 година сержант Охлопков вече успял да застреля 429 вражески войници и офицери. При това не били смятани и враговете, поразени от автомат и картечница по време на многобройните атаки и отбранителни боеве.

На 23 юни Фьодор получава своето 12-то поред раняване — този път е уцелен в гърдите. Наложило се дълъг период на лечение и от болницата той излиза през есента на 1945-та година. Така приключва войната за един от най-добрите снайперисти на Русия.

Охлопков участва в историческия Парад на победата на Червения площад на 24 юни 1945 година. После се връща в родната Якутия. Земляците му недоумяват как при такива заслуги не получава званието "Герой на Съветския съюз". Той получава това отличие едва след 20 години — на 6 май 1965 година.

Фьодор Охлопков умира на 28 май 1968 година, когато е на 60 години. Погребан е на гробището в родното си село.

Запознайте се със Светлана - последната жена родена в Чернобил

Светлана Алексинко се смята за последния човек, който е роден в град Припят, Украйна, градът, който е най-близко разположен до атомната...

Източник: БЛИЦ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com