Никога не комбинирайте тези храни с кафе

20112
Никога не комбинирайте тези храни с кафе
Снимка: iStock/Guliver

Консумацията на кафе може да повлияе на способността на тялото да усвоява някои минерали и витамини. Въпреки че това се дължи на кофеина, не само кофеиновото, но и безкофеиновото кафе може да окаже подобен ефект. Ето защо е добре да избягвате консумацията на определени храни малко преди да пиете кафе, особено ако искате да избегнете хранителни дефицити.

Храни, съдържащи калций

Кафето може да спаси черния дроб от унищожение

Черният дроб отговаря за редица важни процеси в тялото, но самият той също се нуждае от помощ. Според диетолога Кортни д'Анджело кафето...

Ако сутрин пиете кафе, избягвайте комбинацията му с хранителни източници на калций, като млечни продукти, които е по-добре да не консумирате преди ободряващата напитка. Кофеинът в обикновеното кафе може да повлияе на усвояването на калций и да насърчи изхвърлянето му чрез урината.

Но за повечето хора този ефект е незначителен, тъй като всяка избита чаша кафе води до екскрецията на 2 до 3 милиграма от препоръчаните в дневната доза 1000 милиграма калций.

Въпреки това, за да сте сигурни, че поддържате адекватни нива на калций, опитайте се да пиете не повече от 3 чаши кафе на ден, съветват учените от Института Линус Полинг, цитирани от изданието healthyeating.sfgate.com. Кафето без кофеин не оказва влияние върху усвояването на калций.

Храни със съдържание на цинк

Както безкофеиновото, така и обикновеното кафе могат да попречат на усвояването на минерала цинк от тялото. Това се дължи на съдържанието на танати в кафето, които се свързват с някои от минералите, съдържащи се в храната. Тъй като получените съединения се разграждат трудно от организма, пиенето на кафе може да доведе до екскреция на цинк, който в противен случай тялото би усвоило. Избягвайте да пиете кафе след консумация на храни, съдържащи цинк, като стриди, червено месо, месо от домашни птици, боб и ядки.

Диетолог разби митове за алкохола и махмурлука

Британският диетолог Роб Хобсън разбива популярни митове за алкохола. Съветите му са публикувани в Essex Magazine. Според експерта мно...

Храни, които са източници на нехемово желязо

Желязото, което приемаме чрез храната, е в две форми: хемово и нехемово. Тялото ни може лесно да абсорбира хемовото желязо, което си набавяме чрез животинските храни. В растителните храни се съдържа само нехемово желязо. При веганите и вегетарианците усвояването му е по-трудно. Но ситуацията е по-сложна при любителите на кафето, тъй като танатите в него оказват върху нехемовото желязо ефект, подобен на този върху цинка.

За да сте сигурни, че си набавяте достатъчно желязо от растителни източници, преди да пиете кафе избягвайте консумацията на богати на желязо храни като грах, ядки, леща, нахут и соеви продукти, 

Витамини

Кафето влияе и върху усвояването на някои витамини. Проучване, публикувано в Journal of Bone Metabolism през 2017 г., установи, че участниците в него, които пият повече кафе, са склонни да имат по-ниски нива на витамин D.

Наистина ли е МИТ, че кафето може да е ВРЕДНО за нас

Кафето е неизменна част от ежедневието на много хора, а изборът от него е голям. Но ароматната напитка поражда редица различни мнения о...

Въпреки че това не е категорично доказателство, че кофеинът намалява нивата на витамин D, все пак е индикатор, че контролираният прием на кафен е важен за поддържането на нивата на този витамин в оптимални граници.

Важно: Статията е единствено с информативен характер и не може да замести консултацията с лекар и назначеното от него лечение! При наличието на специфичен проблем се консултирайте със съответния специалист и спазвайте стриктно неговите препоръки!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com