Никога не потискайте кихането, ето какви са рисковете

1103
Никога не потискайте кихането, ето какви са рисковете
Снимка: iStock/Guliver

Кихането е реакция на тялото за прочистване на носната и устната кухина от дразнения, малки частици, микроби, алергени, прах, полени, цветен прашец и др. така тялото ни изхвърля силна струя въздух, която със скорост на 150 км/ч „извежда“ от тялото ни хиляди малки капчици. Кихането не се появява само при настинки или грипове, а е естествен механизъм на тялото, който възможно най-бързо се опитва да премахне всички раздразнения с цел да не достигнат дихателните пътища.

Голяма грешка на повечето хора е, че понякога се опитват да възпрат кихането, а това не е никак препоръчително. Най-често причините се крият в това, че сме заобиколени от много хора, мястото е много тихо и др. социални неразположения, които иначе не би било редно да ни влияят по този начин. 

Неща в дома, които ви карат да кихате

Защо кихаме по време на хрема или по време на обостряне на алергии е съвсем разбираемо. Но какво ни кара да кихаме, когато сме напълно ...

Потискането на кихането е сериозна грешка, която може да породи следните неразположения:

Болки в областта на гърдите

Това е най-честото последствие от задържането на кихавицата. Възможно е да усетите и чувство за пробождания и лек дискомфорт след кихането. По този начин се засилва натискът върху ребрата и гърдите, което раздразнява нервните окончания в областта и се появява тази неразположеност. 

Спукване на тъпанчето

Освен върху гръдния кош, потискането на кихавицата влияе и върху слуховия апарат и нервните окончания вътре в него. Ако възпирате кихането, рискувате да увреди някои елементи от системата на слуховия апарат поради прекалено увеличилото се налягане. Особено рисково е за спукването на тъпанчето или увреждането му, което може да причини силна болка.

Как да кихаме, без да пръскаме вируси

Който се е ваксинирал срещу грип, ваксинирал. Останалите, дори да размислят, няма смисъл да го правят в разгара на грипната епидемия. О...

Развитие на инфекции в ухото

Особено ако причина за кихането е била натрупването на бактерии или вируси в кухината и вие потиснете желанието за кихане, е възможно тези болестотворни микроорганизми да се наместят в ушния апарат, да навлязат в евстахиевите тръби и да достигнат до вътрешното ухо, което може да причини неприятни инфекции, болка или дискомфорт.

Риск от спукване на кръвоносен съд

Задържането на кихавицата може да причини и спукването на по-малък капиляр поради създалото се напрежение в стените на кръвоносните съдове. Такива са например капилярите в очите, слуховия апарат, като дори може да се провокира кървене от носа.

Поява на усложнения

ВИДЕО: Разкриха принципите на кихането

Американски физици изясниха какво се случва при кихане – как точно въздухът, слузта и слюнката променят формата си с движението в...

Това на пръв поглед незначително действие може сериозно да навреди на нашите тъкани. Като най-опасни последствия от задържането на кихавицата са спукване на аневризма в мозъка или пък разкъсване на голям кръвоносен съд. Когато възпрем силна кихавица, използваме обилна струя въздух, притискаща ларинкса и трахеята. Така може да се увредят тъканите им и да се причинят разкъсвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно