Никога не смесвайте тези препарати

5653
Никога не смесвайте тези препарати
Снимка: JESHOOTS.COM / Unsplash

Голяма част от домакините са на мнение, че смесването на почистващите препарати единствено ще подобри ефективността им. Но това невинаги е така. 

Някои вещества, съдържащи се в тях, влизат в химическа реакция помежду си и получената комбинация става опасна. Ето защо е по-добре да не правите подобни експерименти у дома.

Препарат за почистване на тръби + друг препарат за почистване на тръби = експлозив

Никога не прилагайте заедно или един след друг тези препарати. Те съдържат химически активни вещества, които могат да повредят канализационната система и дори да експлодират.

Вместо това използвайте само едно средство, като стриктно се придържате към дозировката и времето на действие на препарата. Ако ефектът не е задоволителен, не е необходимо да опитвате веднага след това с друг препарат. Изчакайте 1-2 дни.

Направете си този домашен ефективен препарат за почистване и забравете за скъпите химикали

Почистването на дома едва ли е най-приятната дейност, която извършвате през деня, само че няколко минути, отделени за унищожаване на ми...

Водороден пероксид + оцет = пероцетна киселина

Може би сте чували, че можете да пръскате плодове и кухненски плотове с оцет и след това с водороден прекис като превантивно и дезинфектиращо средство.

Но при директното смесване на оцет и пероксид се получва пероксиоцетна киселина, която принадлежи към групата на силните окислители. Това вещество е корозивно и пожароопасно. Контактът с него може да раздразни кожата, очите и дихателните пътища.

Хлорна белина + оцет = хлорен газ

Хлорният газ е токсичен. Дори при ниски нива на концентрация може да причини кашлица, проблеми с дишането, усещане за парене и сълзене на очите.

Препаратите за дома, които не трябва да смесвате никога!

1. Сода за хляб и оцет Содата за хляб и оцетът могат да бъдат чудесни, евтини алтернативи на почистващите домакински продукти сами по ...

Хлорна белина + амоняк = хлорамин

Това съединение образува токсичния газ хлорамин, който причинява симптоми, подобни на предишното съединение, както и задух и болка в гърдите. Едва ли ще ви хрумне да смесвате тези два продукта в ежедневието, но трябва да обърнете внимание, че амонякът много често се среща в продуктите за почистване на прозорци и огледала. Не ги комбинирайте с продукти, съдържащи хлор.

Хлорна белина + Алкохол = Хлороформ

Всички знаем за това вещество от филмите. Похитителят притиска към лицето на жертвата си носна кърпа, потопена в хлороформ, и минута по-късно тя изпада в безсъзнание. Трудно е да се постигне този ефект у дома, но комбинацията от алкохол и хлор лесно може да предизвика главоболие и световъртеж.

Ето защо трябва да спазвате още едно правило: никога не смесвайте почистващ препарат, съдържащ хлор, с  течност различна от чиста вода. Препаратите за почистване на прозорци, тоалетни чинии и др. може да съдържат вещества, които съдържат амоняк и киселини, които не трябва да се смесват с хлор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Доверете се на интуицията си: 10 признака, че сте безсрамно използвани

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com