Никога не топлете тези храни в микровълновата

21094
Никога не топлете тези храни в микровълновата
Снимка: iStock/Guliver

Микровълновата печка е много полезна в кухнята, особено когато вадим нещо от хладилник и искаме да го стоплим, защото не ни се хапва студено. И това е ключовият момент. Какво трябва и какво не да топлите в уреда? Не всички хранителни продукти трябва да се запознават с микровълновата. Ето кои да държите далеч от нея и защо.

Люти чушки – ако бъдат притоплени в микровълнова, те губят полезните си свойства, които при тях идват от веществото капсаицин. При топлете то просто се изпарява и изчезва от чушките. Освен това, когато отворите вратата на микровълновата, може да изгорите очите си или да се задавите от лютата вълна, която ще ви връхлети. Доста голям дискомфорт се получава, така че по-добре не рискувайте.

Броколи – едни от най-полезни зеленчуци не бива да припарват до микровълновата, защото всичките им вкусови качества и полезни съставки ще се изпарят. При затопляне, структурата в състава на броколите се променя и те губят витамините си, ето защо ги дръжте далеч от нея. Ако искате да се храните здравословно, не топлете броколите в микровълновата.

Яйца – онези, които имат черупка. Ако ги стоплите в микровълновата, те ще избухнат. В уреда яйцата с черупка са като бомба със закъснител, чийто часовник тик-така доста бързо. Това е така, защото процесът в микровълновата нагрява водата в тях и черупката им се разширява.

Кърма – много майки решават да запазят по-голямо количество кърма в хладилника за моменти, в които не е удобно да накърмят бебето си. Съответно кърмата е студена. По-добре е да изкарате кърмата от хладилника и да я оставите да се стопли на стайна температура, отколкото да я нагреете в микровълнова, защото така ще изгуби ценните си хранителни свойства и има шанс млякото да се стопли прекалено много в даден участък и вие изобщо да не разберете. Предотвратете шанса бебето ви да опари от млякото като просто съобразите кога ще ви бъде необходимо мляко и го изкарате по-рано от хладилника.

Храни, топлени веднъж – колкото повече пъти топлите една храна в микровълновата, толкова по-малко полезна става тя за ядене. Независимо дали става дума за плодове, зеленчуци, или друг продукт, ако го стоплите повече от един път, той ще изгуби хранителните си свойства и витамини. Ето защо, ако ви е възможно, топлете храната си само веднъж и после я хапвайте директно. Ако забравите или не седнете да се храните веднага, по-добре хапнете изстинала, но по-полезна храна, отколкото топла без никакви витамини, минерали и полезни вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com