Никой не предполага, че тези 7 храни съдържат КОФЕИН

5762
Никой не предполага, че тези 7 храни съдържат КОФЕИН
Снимка: https://pixabay.com

В забързаното ни ежедневие често изпитваме нужда от външни сили, които да ни снабдят с енергия. Най-известната ни такава „сила“ е кофеинът. Но той може да се набави не само чрез консумацията на кафе, а се среща и в състава на някои продукти, за които дори не сте подозирали. Нека видим кои са те:

Протеинови шоколади

Дори и да ви се струва странно, в протеиновите шоколади също има кофеин, а особено са големи количествата, ако вкусът е с кафе. Някои шоколади имат в състава си над 50 мг кофеин. Други пък съдържат минимални количества – около 4 мг, но специалистите съветват да не консумирате подобни шоколади преди сън, за да не развалите качеството му.

Комбуча

Комбучата се приготвя от черен или зелен чай и е логично, че съдържа кофеин. Средната доза от комбуча може да съдържа около 45 мг кофеин, почти толкова, колкото съдържа и чаша зелен чай. Гъбата Комбуча е известна с благоприятния ефект върху чревната флора, но както вече стана ясно, може да ни снабди и с необходимата енергия.

Кога кафето действа като лекарство?

За ползите и вредите от кафето се говори много. Куп проучвания потвърждават лечебните свойства на кофеиновата напитка. Според експерти ...

Шоколадови изделия

Какаовите зърна имат кофеин в състава си и следователно можем да го открием и във всички продукти с шоколад. Например черният шоколад може да ни снабди с около 20 мг кофеин и въпреки че той се води по-полезен вариант, млечният и белият шоколад съдържат значително по-малки количества кофеин – 6 мг и 2 мг. Ако се опитвате да избягвате енергийната съставка, по-добре заложете на тези видове шоколад. Кофеин можем да открием например и в шоколадовия пудинг, тъй като се приготвя от какао на прах – колкото по-тъмен е, толкова по-големи са количествата кофеин.

Безкофеиново кафе

Колкото и странно да ви звучи, безкофеиновото кафе също запазва части от кофеина, които остават от процеса на извличането му. Не можем да кажем конкретни стойности, тъй като те са плаващи, но е възможно да се открият и 25 мг кофеин в кафето без такъв.

Сладолед

Как влияе кафето на кръвното?

Ако страдате от високо кръвно налягане, определено трябва да се запознаете с ефекта на кафето върху този показател за състоянието на ор...

Не всички видове сладолед съдържат кофеин, но тези, в които присъства шоколадът, могат да съдържат дори 35 мг кофеин. И логично, сладоледът с аромат на кафе също съдържа кофеин.

Енергийни напитки

Почти не съществува енергийна напитка, която да няма кофеин в състава си. Едно кенче от тази напитка съдържа около 70 мг кофеин, равен на чаша кафе.

Зърнени храни

Зърнените шоколадови храни също имат кофеин в състава си. И въпреки че то не е конкретно упоменато от производителите, стойностите му не са никак малки. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com