Няма да повярвате колко полезна се оказа кокосовата захар

1239
Няма да повярвате колко полезна се оказа кокосовата захар
Снимка: iStock/Guliver

Захарта се смята за враг номер 1 сред храните. Освен че води до покачване на килограми, тя може да навреди на целия организъм по доста други начини. Прекомерната консумация на захарта може да утежни работата на сърцето, черния дроб и да доведе до отключването на диабет. По тази причина хората търсят алтернатива. С какво обаче можете да заместите обикновената захар, ако не можете да не подслаждате кафето си или да се откажете от нея напълно. Опция, която имате е кокосовата захар.

Кокосовата захар се прави от сок от кокосова палма. Цветът ѝ се разрязва и течността от него се събира в специални съдове. Течността се прелива в други съдове, които се нагряват до изпаряване на по-голямото количество от водата. Накрая се получава кафява захар, която прилича на сурова. Зрънцата захар са изключително миниатюрни.

Хората, предразположени или страдащи от диабет, трябва да приемат храни с нисък гликемичен индекс. Последният измерва влиянието на храните, богати на въглехидрати върху кръвната захар. В сравнение гликемичния индекс на кокосовата захар е 35, а на обикновената – около 65. Освен това кокосовата захар има в състава си около 75%  захароза и до 20% фруктоза, което е много по-малко от съдържанието на бялата захар. Фруктозата е тази, която се разгражда трудно в организма и се превръща в мазнини, които насърчават покачването на килограми.

В съдържанието на кокосовата захар може да откриете и инсулин, който забавя усвояването на глюкозата. Тя е полезна за хора с преддиабет, но с нея не трябва да се прекалява, до 2 ч.л. на ден са достатъчни. Освен това в състава си тя има желязо, калий, калций, антиоксиданти – това са съставките на кокоса.

Кокосовата захар е натурален продукт. Тя не се преработва по начина, по който се обработва обикновената бяла захар. Благодарение на съдържанието си на натрий, калий и магнезий, тя поддържа електролитния баланс в организма, както и контролира водата в тялото.

Както виждате кокосовата захар е много по-полезна от обикновената, особено що е отнася калориите. Ако се стремите да намалите захарта, но не обичате горчивия вкус на ястията и напитките си, може да я използвате като заместител на бялата захар. Тя ще ви снабдява с ценни вещества. Ако все пак сте успели да изключително напълно захарта от менюто си и се справяте добре, няма нужда да пробвате този вариант на захарта. Иначе, процесът на заместването може да премине през кафява захар, после кокосова, а после друг здравословен подсладител до пълното изключване на сладостта от напитките и рецептите ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com