Обичате ястия със зеле, но не и миризмата им – ето как да я премахнете

14971
Обичате ястия със зеле, но не и миризмата им – ето как да я премахнете
Снимка: iStock/Guliver

Спокойно можем да обявим ноември за месец на зелето, през който хрупкавите зелки, най-често от сорт „Кьосе“, изключително подходящи за приготвяне на зимнината и листата за сармите, потеглят от пазара към избата, бурканите, каците или направо на трапезата под формата на салата или ястие с прясно зеле. Зелето е не само основна съставка на вкусните родни туршии, съхранили корените и традициите ни, но е и полезно за здравето. Колкото по-често го поднасяте на трапезата си, толкова повече ползи ще усетите от консумацията.

Всеизвестни са изключителните ползи от ферментиралата храна, каквито са киселото зеле и туршията, което прави зелето продукт, подпомагащ стомашно-чревния тракт. Зелето се слави и като отличен източник на витамин С и К, зеленчук, полезен за здравето на сърцето, подпомагащ поддържането на холестерола в нормални граници и понижаващ кръвното налягане. Така зелето се превръща от вкусна храна в храна за здраве, противопоставяща се на заболявания, бич на съвременния човек, като хипертонията и сърдечно-съдовите.

Ястията със зеле се приготвят бързо, лесни са за комбиниране с богато разнообразие от протеини и се консумират с удоволствие от повечето хора. Наред с безспорните предимства и ползи, те имат и недостатък, който при ястия със зеле е миризмата в кухнята ви след приготвянето им. А колкото и вкусно да е дадено ястие, никой не желае да ухаят на него домът му или дрехите му дни, след готвенето. Ще ви разкрием хитри трикове за справяне с миризмата от ястията със зеле, които ще са от особена полза за вас през сезона на киселото зеле, оставящо по-трайна и неприятна ароматна следа от прясното.

5 начина да се отървете от миризмата на дим у дома

Ястия със зеле – миризмата след тях няма шанс, ако направите това

Има някои трикове за готвене на зеле, без да мирише лошо, така че да не се налага да държите прозорците широко отворени няколко часа след готвене, което неминуемо ще доведе до изстиване на жилището ви и по-високи сметки за отопление и едва ли ще ви хареса като решение през зимата. С тези трикове няма да се налага и да перете дрехите си, както и кухненския текстил, след като сте сготвили ястие със зеле.

1.       Миризмата на зеле няма шанс, ако знаете какво да добавите към ястието, което да я неутрализира вместо да се чудите как да я премахнете от кухнята си. Това важи особено ако готвите на пара или в тенджера под налягане. Добавянето на няколко дафинови листа, супена лъжица бял оцет или мляко ще ви избави от лошата миризма, ще я притъпи и реално тя няма да се усеща и да пропие в дома ви и в кухненския текстил.

Този хитър трик ще предпази и вас – дрехите, косата ви от насищане с остра миризма на зеле. Сигурни сме, че няма домакиня, която да предпочита да ухае на зеле вместо на скъп парфюм, а миризмата на зеленчука по време на готвене е толкова силна и остра, че дори взимането на душ не гарантира, че няма да се усеща. Така че действайте превантивно – 2-3 дафинова листа ще ви спестят всичко това.

2.       Миризмата, която се отделя от зелето по време на готвенето му, може да не бъде допуснато да напусне съда за готвене, ако добавите в него филия хляб, напоена с лимон. Ползата е двойна – миризмата на зеле не се усеща в дома ви, но пък самото зеле има леко кисел и приятен вкус на лимон – апетитен подход особено при прясното зеле, на което винаги му липсва киселина.

Да се отървем от миризмата на старо у дома!

3.       Кафето, което ви събужда сутрин, също може да ви помогне да не допуснете дома ви да мирише с дни на готвено зеле. Ако използвате тенджера под налягане, сложете близо до отвора с парата кафе в удобен и подходящ съд или чаша. То ще попие миризмата  ще отдели своята. Готвите зеле, а реално домът ухае на любимата гореща напитка – кафето.

4.       За да избегнете неприятната миризма, може да изберете да готвите на фурна, да обособите място за готвене на терасата или на двора, ако разполагате с такъв. Каквото и да решите, не се отказвайте от зелето заради тази миризма. Намерете друго решение, което е ефективно и работи. Има как.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 9 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 9 май 2024

Таро хороскоп за 9 май 2024

Кой има имен ден днес, 9 май, 2024 г. Честито!

Не носите чорапи докато спите, а може би трябва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Три зловещи знака, че скоро ще ви сполетят неприятности: Ако ги забележите, пазете се

9 неща, които една богата жена никога не би носила

7 тайни за съблазняване на мъжете от най-известната куртизанка в историята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 9 май 2024
Стихотворение за 9 май 2024

"Очите" Нека не излъгва твоята уста и смехът ти нека не измамва, нещо чудно в погледа ти пламва: в дъното на твоите очи тиха, светла истина...