Оцеляване в жегата без климатик

4014
Оцеляване в жегата без климатик
Снимка: Getty Images/Guliver

Климатичните промени доведоха до рекордни температури и суши. Месец юли тази година е бил най-горещият юли за времето, в което се правят измервания. Високите градуси не само причиняват пожари и бедствия, те застрашават сериозно и човешкото здраве. Жегата се отразява особено неблагоприятно на хората, страдащи от сърдечно-съдови и бъбречни заболявания. Климатикът е спасение това лято, но какво да направите, ако не притежавате този уред в дома или офиса си?

Съвети и идеи за оцеляване без климатик:

Рецептата на Чирков: Сърцето е по-защитено в жегата с таратор и невен

Едва ли има човек, който да не е чувал името на известния професор Александър Чирков и да не е запознат с поне един от съветите му за о...

1. Не допускайте слънчевите лъчи да проникват в помещението ви. Поставете плътни завеси на прозорците или щори. Проветрявайте рано сутрин, когато температурите са най-приятни. През останалото време завесите трябва да са спуснати, а прозорците – затворени.

2. В случай, че бюджетът ви не позволява закупуване на климатик, то отделете скромни средства за вентилатор. Ясно е, че той не охлажда, а само завърта въздуха, но действието му е приятно при липса на климатик и е някакво спасение от жегите. Ако желаете да почувствате и хлад, поставете пред вентилатора купа с лед. Така ще се насладите на хладен вятър в лицето ви, носещ прохлада и спасение от жегите.

3. Пийте много течности, които трябва да са хладки, а не студени. Заложете на вода, сок, свежо изцедени и охладени плодове. Препоръчва се и затоплен, но не горещ зелен чай. Той ще доведе до изпотяване, а то е начинът организмът да се охлади. Алкохолът и газираните напитки са строго непрепоръчителни.

4. Осигурете си достъп до студена течаща вода и поставяйте под струята точките, на които усещате пулса си, толкова често, колкото е възможно. Това ще ви донесе прохлада и ще ви освежи.

И в Испания беше подобрен рекордът по най-голяма жега

Испания продължава да изпитва рекордни жеги с температури, надвишаващи 47 градуса по Целзий на фона на горещата вълна в средиземноморск...

5. Използвайте леда от фризера, за да охладите средата около вас. Може да обтривате и части от кожата си, но без да го задържате на едно място дълго. Просто го пързаляйте, за да се охладите.

6. Самочувствието ви ще се подобри и от кърпа, потопена в ледена вода, поставена върху челото и деколтето. Този трик ще ви освежи бързо.

7. Избирайте правилно гардероба си. Необходими са ви леки и широки дрехи от естествени материи и решени в светли цветове.

8. Ако имате къща с двор или по-голяма тераса може да си закупите за двуцифрена сума малък надуваем басейн, в който да се разхлаждате и да се насладите на лятото вместо да страдате от високите температури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com