Офисите се оказаха замърсени от нашата кожа

1498
Офисите се оказаха замърсени от нашата кожа
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Микробиолози от университета на Северна Аризона във Флагстаф са открили, че човешката кожа се явява един от главните източници на микроби върху повърхностите в офисите (пода, мебелите и техниката).

Оказало се също така, че в пределите на един град бактериите в различните сгради са еднакви, но се различават между градовете. Резултатите от изследването са публикувани в сп. mSystems.

5 неочаквани източника на микроби и какво да правим

Всеки, който поне веднъж е виждал реклама на сапун, знае, че бактериите ни заобикалят отвсякъде. Кърпи, сакове, повърхностите в офиса,...

Учените взели проби от девет офиса в три северноамерикански града - Флагстаф, Сан Диего и Торонто. Във всеки офис те поставяли съд за вземане на проби – един на пода, друг под тавана и трети покрай стените. Изследователите използвали и датчици за следене на условията на средата – влажност, осветление и температура.

Образците били събирани в продължение на година, един път на шест седмици за сезон. След това учените разшифровали ДНК на събраните микроорганизми и открили, че във всеки случай подът бил по-богат на микроби, отколкото другите места.

Обяснението на изследователите е, че офисните служители носят бактерии и микроскопични гъбички с обувките си. Освен това видовият състав на бактериите се различавал сред градовете, но бил сравнително еднакъв сред помещенията на един и същи град, независимо от разнообразието на вентилационните системи.

За да установят конкретните източници на микроби, биолозите събрали образци от кожата, носа и устата, както и фекалии на 11 служители от един от офисите във Флагстаф, както и от други лица в останалите градове.

Микроби на борда на самолета: къде са най-много?

Анализ на повърхностите в самолетите за наличието на бактерии показал, че всички те са развъдници на микроби. Освен такива очевидни пом...

Изследователите изяснили, че човешката кожа определяла 25-30 процента от състава на микробиома на повърхността в помещенията. В същото време основен фактор на бактериалното разнообразие се явявала околната среда.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com