Опасно ли е сушенето на дрехи в стаята?

17239
Опасно ли е сушенето на дрехи в стаята?
Снимка: iStock/ Guliver

Не всеки има възможност да суши дрехи навън или на балкона. В този случай хората поставят сушилнята в апартамента, в дневните. Но струва ли си? Нека да видим възможните последствия.

Защо хората сушат дрехи в стаята?

Има три причини за това:

Първата е невъзможността да се изсуши някъде другаде. Много апартаменти нямат балкони и и е твърде скъпо да харчите пари за перални услуги редовно. Затова хората поставят сушилня в апартамента, защото просто нямат друга възможност.

Втората причина е сезонната сухота на въздуха в домовете. Когато започне отоплителният сезон, влажността на въздуха в апартаментите пада до критично ниски нива - около 10-15%. Мнозина се борят с това, като прехвърлят сушенето на бельо от сушилните в дневните.

Ефектът от сушенето на дрехите в стаята

Грешките, които допускаме при пране, сушене и съхраняване на дрехите

Винаги има риск да да допуснете някоя неточност при пране, при сушене или съхраняване на облекла, тъй като всички тези действия на пръв...

Със сигурност за нашите читатели не е тайна, че сушенето на дрехи на закрито значително повишава влажността от него. Но винаги ли е добре? Както се оказа, понякога високата влажност може да причини заболявания.

Какво причинява високата влажност?

Влажността в помещението (от 60% и повече) води до появата и активното размножаване на гъбичките от рода Aspergillus. Появата на мухъл в апартамента вече е неприятна сама по себе си. А някои хора имат и свръхчувствителност към нея, което се нарича аспергилоза. Тези хора (най-често астматици и страдащи от алергии), при вдишване на спори на аспергилус, страдат от оток и лезии на носната лигавица и белите дробове. Симптомите в този случай ще бъдат не само кашлица и кихане, но дори кървене от носа, задух, затруднено дишане, както и увреждане на бъбреците и черния дроб.

През зимата въздухът в апартаментите често е пресушен. Ако влажността е под нормалната, можете да предприемете всякакви мерки, включително да закачите мокри кърпи - няма да има вреда. Но ви съветвам да имате влагомер в къщата - уред за измерване на влажността. Ако е повишено и човек суши дрехи в спалнята, защото не знае за това или защото няма къде другаде, тогава, разбира се, няма нищо хубаво в това. Това е допълнителен източник на прах и рискът от развитие на гъбички наистина се увеличава.

Химическа експозиция

НИКОГА не слагайте дрехите на това място, когато ги сушите

Студените месеци успяват да ни създадат не малко дискомфорт, от гледна точка на сушенето на дрехите. Апартаментите, които разполагат с ...

Омекотителите и праховете за пране често съдържат доста токсични вещества – фосфати, повърхностно активни вещества и много други. Когато прането изсъхне, всички тези съединения влизат във въздуха на помещението. Разбира се, след първото изсушаване на прането, съставът на въздуха няма да се промени много. Но повърхностно активните вещества и фосфатите могат да се натрупват в тялото при вдишване, причинявайки такива неприятни симптоми като:

·        бързо стареене на кожата и тялото като цяло;

·        повишен риск от алергични реакции;

·        задух, затруднено дишане;

·        повишен риск от безплодие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com