Опитните домакини знаят как използват пестеливо електрическата готварска печка

1478
Опитните домакини знаят как използват пестеливо електрическата готварска печка
Снимка: iStock

Разходите за поддръжка на дома могат да ви замаят главата. Особено сега, когато цените на електроенергията се покачват със застрашителни темпове. За да защитим домашния си бюджет, си струва да обърнем малко повече внимание на въпроса за спестяването. Ето как да използвате вашите кухненски уреди пестеливо. Нека вземем тези съвети присърце.

Значителна част от месечните разходи е сумата, която фигурира в сметката за ток. Електричеството обаче системно поскъпва и единственият начин да се пести е да се намали потреблението му.

Можем да пестим от електроенергия предимно в кухнята. Именно там имаме много електрически уреди, като хладилник, съдомиялна машина, фурна или индукционен котлон. Тези устройства ви позволяват да спестите много време, но техният дял във високите сметки е значителен. Ккак да спестите електричество в кухнята? 

5 стъпки за спестяване дори при малка заплата

Как да използваме електрическата готварска печка пестеливо?

Електрическа печка присъства в почти всяка къща и апартамент. Струва си да я използвате разумно. По този начин можете да спестите много от сметките за ток.
Основата за приготвяне на ястия трябва да бъде нарязването на всички зеленчуци на по-малки части, което значително ще ускори процеса на готвене. Нещо повече, струва си да използвате капаци всеки път. Това ще предотврати изтичането на топлина.

Електрическата готварска печка винаги трябва да е чиста. Добре е да я мием систематично, защото мръсотията, натрупана върху горелките, ще възпрепятства потока на топлина, което ще накара оборудването да абсорбира повече електроенергия.

10 полезни съвети за спестяване на време за всяка домакиня

Струва си да изключите нагревателната зона няколко минути преди края на готвенето. Нещо повече, когато готвите, използвайте само толкова вода, колкото действително ви е необходима. Всеки път така ще регулирате диаметъра на съда спрямо размера на нагревателната плоча. В противен случай можем да загубим до 20 процента енергия.

Когато приготвяте макаронени изделия, си струва предварително да кипнете вода в електрическа кана. По този начин ще използваме до 20 процента по-малко електричество от вряща вода в тенджера.

Как да премахнете драскотини от индукционен котлон? Една популярна козметика ще бъде полезна

Когато печете, си струва да обърнете внимание на отварянето на вратата на фурната възможно най-рядко. Тогава отвътре излиза много топлина, която след това оборудването трябва допълнително да генерира. Добра идея е да готвите две ястия едновременно на две нива. Това спестява както електроенергия, така и време.

Защо не можеш да спестяваш?

Можете също така да спестите от работата на съдомиялната машина. Нека се опитаме да изберем програми за измиване според степента на замърсяване на съдовете и да отстраним старателно всички остатъци, преди да поставим чинии или прибори вътре. Никога не пускайте съдомиялната ненапълнена.

Да обърнем внимание и на хладилника. Честото и продължително отваряне на вратата ще накара оборудването да консумира повече енергия, за да охлади отново вътрешността. Нека придобием навик да проверяваме дали вратата на хладилника е добре затворена.

Никога не поставяйте гореща храна в хладилника. Размразявайте го по-често и почистете спиралите. Замърсените отпадъци могат да увеличат потреблението на енергия с до 30%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да почистите езика си от плака и бактерии?

Топ 10 на най-говоримите езици в света

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Край на самотата: 5 знака, че сте на път да срещнете своята сродна душа

Топ 4 на зодиите, които пленяват с красота и остър интелект

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?

Тези зодии са сродни души на Телец

Повече въздух и още 3 начина да предотвратите развалянето на храна в хладилника

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com