Още едно зубърче се роди в Източните Родопи

2990
Още едно зубърче се роди в Източните Родопи
Снимка: rewilding-rhodopes.com

Още едно зубърче се роди в Източните Родопи. Новото попълнение е мъжко и е родено през втората половина на май месец. Така стадото вече наброява 12 животни. Това е четвъртото животно, което се ражда на свобода на юг от Дунав от векове насам, след като през 2019 г. зубрите бяха освободени в дивата природа на Родопите.

„Малкият и майка му се чувстват добре, а в грижите за бебето са ангажирани и другите членове на стадото. Интересно е, че тази година всички женски се отделиха и се върнаха след близо две седмици с вече укрепналото новородено. Обикновено само майката се отделя от стадото, за да роди”, споделя Христо Христов, член на екипа на Фондация По-диви Родопи.  

Над 1600 са жертвите досега на "синия език" в Източните Родопи

Област Кърджали е сред най-засегнатите от болестта "син език" по преживните животни. До момента са умрели 1600 овце и близо 30 кози, съ...

След освобождаването им от адаптационната ограда през 2019 г. животните постепенно са започнали да заемат екологичната си ниша и да извършват сезонни миграции – есента и зимата прекарват в по-ниската част на Дивечовъден участък “Студен кладенец”, а през пролетта постепенно се качват към по-високите и трудно достъпни части на района.

Първите животни в района докарани в Дивечовъден участък “Студен кладенец” през октомври 2013 г. от Германия. През 2017 г. две млади животни, дарение от зоопарка в Зул, Германия се присъединени към групата, а през октомври 2020 година още два зубъра отново дарение от два европейски зоопарка – унгарския зоопарк Сощо край град Ниредхаза и Братиславския зоопарк в Словакия.

Зубърът, наричан още европейски бизон, е един от символите на природозащитата в Европа. Неговата история е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването, но с много усилия може да бъде и възстановен. Зубърът е и най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми. В Студен кладенец зубрите съжителстват с елени лопатари, благородни елени, вълци, лешояди и още много редки и застрашени видове животни и птици. 

Възстановяването на зубрите в Родопите е съвместна инициатива на Национално ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” и Фондация “По-диви Родопи” и е от част от дейностите по възстановяване на едрите диви тревопасни в Източните Родопи.

Увеличава се популацията на белоглави лешояди в Източните Родопи

Увеличава се популацията на белоглави лешояди в Източните Родопи. Българското дружество за защита на птиците е приключило мониторинга н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...