Остатъците от храна, които могат да ви РАЗБОЛЕЯТ

4482
Остатъците от храна, които могат да ви РАЗБОЛЕЯТ
Снимка: iStock

Невинаги дояждането на храната от вчера е добра идея. Претоплянето на някои остатъци не отстранява развилите се бактерии и може да представляват опасност за вашето здраве. Ето някои от храните:

Яйца

„Яйцата почти винаги съдържат салмонела“, казва д-р Канта Шелке, учен по храните и директор на Corvus Blue, фирма за научни изследвания и изследвания в областта на храните. Някои методи, използвани за готвене на яйца, изискват лека топлина за кратък период от време, която може да не убие бактериите. Оставянето им на стайна температура за произволен период от време е рецепта за тези бактерии да се размножават до вредни нива.

НЕ знаете това за ЯЙЦАТА, които купувате

Цвекло

Изследвания, включително проучване, публикувано през 2012 г. в Sports Medicine, показват, че азотният оксид в цвеклото може да даде тласък на вашата тренировка и може да помогне за кръвното налягане. Но същите тези съединения реагират лошо с топлината. Когато богатите на нитрати храни се приготвят, не се охлаждат правилно и допълнително се затоплят, нитратите могат да се превърнат в нитрити, а след това в нитрозамини, за някои от които е известно, че са канцерогенни. Така че редовното ядене на претоплено цвекло или продукти от цвекло може да не е добра идея.

Как да се храните преди ПОЛЕТ

Полетите на дълги разстояния ви карат да се чувствате подути и уморени? Ето как да се чувствате заредени с енергия и свежи. Преди да н...

Картофи

Те могат да представляват риск, когато се оставят да се охладят и съхраняват при стайна температура твърде дълго. Това потенциално може да насърчи растежа на бактерията, която причинява ботулизъм. Големите, увити във фолио печени картофи са особено изложени на риск, защото предлагат на бактериите идеалната среда с ниско съдържание на кислород, в която да процъфтяват. Това не е всичко: картофите също са сред храните, които не бива да претопляте в микровълнова фурна. Притискането им (без фолио разбира се) за 30 до 60 секунди не убива нещата, които причиняват хаос на вашата стомашно-чревна система.

Митове за храната - ЧАСТ 1

Спанак

Подобно на цвеклото, спанакът е друга богата на нитрати храна, която често се сервира варена. За да избегнете превръщането на нитратите в тези листни зеленчуци в потенциално канцерогенни нитрозамини, може да искате да сервирате спанака си суров или леко задушен. Също така е важно да се отбележи, че нитритите, друг страничен продукт от нагряване на богати на нитрати храни, не са безопасни за кърмачета на възраст под шест месеца, предполага изследване, включително проучване, публикувано през 2015 г. в списанието Pediatric Research.

Ориз

Звездни храни за поддържане на млада и здрава кожа

Състоянието на кожата ни несъмнено е една от основните грижи на много жени (и мъже също!) по отношение на нашата красота. Ние непрекъсн...

През 70-те години на миналия век редица огнища на хранителни отравяния, свързани с остатъчен ориз, довеждат до повишена осведоменост, че оризът съдържа микроорганизъм, наречен Bacillus cereus, който се размножава при стайна температура. Това не означава, че трябва да изхвърлите всичките си неизядени продукти за вкъщи – просто се уверете, че ги прибирате бързо в хладилника.

Пиле

Подобно на яйцата, суровото пиле е склонно да съдържа салмонела, а времето плюс ниска температура е рецепта за бедствие, тъй като тези бактерии се размножават. Микровълните не винаги загряват равномерно или както други методи за готвене, така че не забравяйте да обърнете месото. И не го затопляйте повече от веднъж.

Мазни храни

Друга причина да избягвате претоплянето на мазни храни, като пържени картофи? Претоплянето, да речем, в микровълновата печка може да накара маслото да пуши над безопасното си ниво. Когато това се случи, той може да произведе опасни изпарения, които са вредни за вашето здраве, предполага изследване, включително проучване, публикувано през 2012 г. в Food Chemistry. Ако ще го затоплите отново, направете го във фурната на ниска температура - или изобщо недейте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com