Остров ли е Австралия?

4875
Остров ли е Австралия?
Снимка: Getty Images/Guliver

С около 7,7 милиона квадратни километра, Австралия е най-малкият континент на Земята. Всъщност по размер е по-близо до Гренландия, отколкото до Южна Америка. Това прави ли Австралия остров като Гренландия? Въпреки че Австралия понякога се нарича „островен континент“, повечето географи смятат островите и континентите за отделни неща.

Изследователи се спуснаха в най-дълбоката пещера в Австралия (ВИДЕО)

Според някои учени островът е масив от земя, който е „изцяло заобиколен от вода“ и също „по-малък от континент“. По това определение Австралия не може да бъде остров, защото вече е континент. Но в такъв случай каква е разликата между Австралия и Гренландия? Защо Гренландия, която е близо 2,2 милиона квадратни километра, не се счита за континент, а просто за най-големия остров в света? За съжаление, няма строго научно определение за континент. Но има няколко критерия, които обикновено се използват за разграничаване на един континент от друг.

Австралия обяви маймунската шарка за болест от национално значение

Първо, има геоложко разграничение. Докато Австралия и по-голямата част от Азия са разположени на отделни тектонични плочи, Гренландия споделя тектонска плоча със Северна Америка. Второ, има биологично разграничение. Докато голям процент от австралийските растителни и животински видове не могат да бъдат намерени никъде другаде по света, по-малко от видовете в Гренландия са уникални. Трето, има антропологично разграничение. Аборигените са ограничени до Австралия, докато местните жители на Гренландия принадлежат към група народи (инуитите), разпространени в цяла Арктика, включително части от Канада, Съединените щати и Русия.

В Австралия осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Въпреки че всеки от тези критерии може да не е достатъчен сам по себе си - например Европа и Азия също споделят тектонична плоча, но обикновено се считат за отделни континенти по културни причини - заедно те формират общо разбиране за това какво се квалифицира като континент. Разбира се, има и основният въпрос на размера. Австралия е почти четири пъти по-голяма от Гренландия. Ако бяха много по-близо по площ, Гренландия можеше да има повече аргументи за статут на континент (и Австралия за статут на остров).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com