Освен Бургас: Кои са най-големите градове в Бургаска област?

12469
Освен Бургас: Кои са най-големите градове в Бургаска област?
Снимка: Община Бургас

Бургаска област е не само най-голямата по площ у нас – 7748,1 km2 и население малко под 380 000 души, но е и сред най-посещаваните, което се обуславя от разположението ѝ – Южното Черноморие, приказно съчетание на море с планина и на възможностите за СПА, морски, културен, селски и религиозен туризъм, които са добре развити в областта. Област Бургас е известна като „кръстопът на най-древните цивилизации”, богата е на археологически находки и се гордее със своето културно-историческо минало и популярността си в настоящето.

Тринадесет са общините в област Бургас, като сред тях има както общини, които се гордеят с едни от най-големите, най-уредените и най-посещаваните от туристи градове в областта, така и общини, съставени изцяло от неизвестни, малки или слабо известни селца.

Градовете в областта са 20, а селата 229. Обикновено най-известен и с най-развит туризъм е общинският център, макар да има и множество китни селца, които също посрещат своите туристи през лятото, осигурявайки възможност за ловен, планински и селски туризъм в съчетание с морския. Сред селата има както такива, чието население е по-многобройно от това на градове в областта като Равда (община Несебър), селце с население 2 684, което го прави най-голямото село в областта, така и села с 1 жител – село Звезда в община Руен и дори напълно обезлюдени села.

Топ 10 на най-големите градове в Европа

Най-голяма от общините съвсем естествено е община Бургас, учудващо следвана от община, в която има само 41 села и нито един град – Руен. След тях се нареждат както следва: общините Айтос и Поморие с почти еднакъв брой жители, община Несебър,  община Карнобат, община Средец, община Созопол, община Сунгурларе, община Камено, община Царево, община Приморско, община Малко Търново. Можем ли да търсим най-големите и най-населените градове извън областния град именно в най-населените общини от област Бургас, или по този въпрос ни очаква изненада?

Най-големите градове в Бургаска област според броя на жителите

Ако под най-големите градове в Бургаска област визираме градовете с най-голям брой население по данни на НСИ, то можем да подредим градовете, които следват Бургас, така: Айтос, Карнобат, Несебър и Поморие са градовете в област Бургас, които са най-населени след областния град, а в дъното на класацията са Сунгурларе, Камено, Малко Търново и учудващо Приморско и Китен – градове, единият от които общински център, чието население е толкова малобройно, че дори села ги превъзхождат по брой на постоянните жители. Населението на най-населените градове в областта е както следва:

  • Айтос - 22 079 души към 15 декември 2023 г.,
  • Карнобат - 17 411 души към 15 декември 2023 г.,
  • Несебър – 15 477 души към 15 декември 2023 г.,
  • Поморие - 14 839 души към  15 декември 2023 г.

Всъщност макар да са препълнени от туристи през летния сезон, се наблюдава тенденция общините от област Бургас да се обезлюдяват, броят на местното население да намалява през годините с всяко следващо преброяване, естественият прираст на населението да е отрицателно число, което през последните години е между 3 и 4 хиляди, а коефициентът на раждаемост да е нисък и с тенденция да намалява – от 12,3 през недалечната 2009 година той спада до 8.5 през 2022 година.  

Топ 10 на най-новите градове в България

За сметка на това нараства смъртността и така естественият прираст не само остава отрицателно число, но и това отрицателно число тъжно нараства през годините. Ако обаче разделим  градовете от общините и разгледаме 2021 година, ще видим, че в област Бургас се намират цели 10 от 20-те града в България, които са увеличили своето население за годината, макар да говори за няколко десетки или за стотина души, а не за хиляди. Сред тях е и един от най-малките градове в страната като цяло, а не само в областта – Китен, който увеличава жителите си със стотина души и така вече не е сред градовете у нас, чието население е под 1000 души.

Най-големите градове и общини в Бургаска област според площта им

Как обаче ще стоят нещата, ако разгледаме как се подреждат 13-те общини в област Бургас не спрямо броя на жителите си, а спрямо площта си? Дали отново първенци и в началото на класацията ще бъдат същите градове и общини, или последните ще станат първи? Като площ най-голямата община в област Бургас е Малко Търново, която е сред най-слабо населените общини в областта. В началото на класацията по площ, без да ги подреждаме, са и общините Карнобат, Руен, Сунгурларе. Най-малка е площта на община Камено – 354,946 кв.км.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com