От ябълковия оцет има много ползи, но знаете ли за вредите от него?

45162
От ябълковия оцет има много ползи, но знаете ли за вредите от него?
Снимка: iStock

Проучванията показват, че ябълковият оцет има ползи за здравето. От друга страна, употребата му може да има неприятни странични ефекти.

Ябълковият оцет е често срещан компонент на различни сосове и подправки, консервант. Също така все по-често се използва за лечение на различни здравословни състояния

Защо 1 път в седмицата е ВАЖНО да си потапяме краката в ОЦЕТ

Чували ли сте за лечебните свойства на една от най-често използваните подправки в кулинарията, а именно ябълковият оцет? Мнозина са сви...

Различни проучвания обаче показват, че ябълковият оцет е ценен при лечението на затлъстяване, сърдечни заболявания, рак и бактериални инфекции. Трябва да се отбележи обаче, че са направени проучвания за възможните странични ефекти или усложнения от редовната консумация на ябълков оцет. И такива има!

Кариес

Ябълковият оцет, като всеки оцет, е кисел. Яденето на много кисели храни, пиенето на кисели напитки ще изтъни зъбния емайл с течение на времето и може да причини кариес. Хората може да не забележат увреждането на зъбния емайл в началото. Според здравните специалисти с течение на времето зъбите стават чувствителни към сладко, топла или студена храна и могат да се образуват дупки. Най-големият риск от кариес е при редовна консумация на неразреден ябълков оцет. Рискът се намалява, ако ябълковият оцет се разрежда или консумира с храна.

Ниски нива на калий в организма

Има доказателства, че ябълковият оцет може да намали калия в организма. Това се нарича хипокалиемия. При умерена хипокалиемия човек може да не изпитва неразположения. По-високите нива на хипокалиемия могат да доведат до мускулна слабост и дори парализа на много части на тялото.

Кои са 3-те лекарства, които можем да си направим с домашен оцет

Домашният ябълков оцет не само служи за овкусяване на ястия и салати, но и като натурален лек, с който можете да облекчите редица нераз...

Възможни ефекти върху кръвната захар

Има проучвания, които показват, че приемът на ябълков оцет може да има ефект върху кръвната захар. Вярно е, че учените не могат напълно да обяснят този ефект, необходими са повече изследвания. Хората с диабет трябва да се консултират с лекар, преди да включат ябълков оцет в диетата си.

Стомашно-чревни нарушения

Много хора използват ябълков оцет, за да отслабнат. Според изследвания ябълковият оцет забавя малко дейността на стомаха, така че усещането за тежест се усеща по-дълго след хранене. От друга страна, продължителното задържане на храна в стомаха може да има нежелани странични ефекти. В едно проучване участниците консумирали ябълков оцет, за да намалят апетита. Много от субектите казват, че след като пият ябълков оцет на закуска, по-късно изпитват гадене и лошо храносмилане. Тъй като ябълковият оцет е кисел, пиенето му неразреден, при стомашни язви или повишена киселинност може да влоши неприятните симптоми.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла
Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Раздялата никога не е лесна, но не е задължително да е краят на света. Независимо дали вие сте инициирали края на отношенията или сте от другата страна,...