От какви болести ни предпазва чашата вино?

13744
От какви болести ни предпазва чашата вино?
Снимка: Getty images

Чашата вино отдавна се свързва с различни ползи за здравето, включително потенциална защита от някои заболявания. Въпреки че е важно да помним, че умереността е от ключово значение, когато става въпрос за консумация на алкохол, има няколко потенциални предимства за здравето, свързани с умерената консумация на вино. Ето някои заболявания, срещу които чашата вино може да осигури защита:

Сърдечно-съдови заболявания

Едно от най-известните предимства на виното е потенциалът му да намали риска от сърдечносъдови заболявания, като инфаркти и инсулти. Червеното вино, по-специално, съдържа антиоксиданти, наречени полифеноли, които могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето чрез намаляване на възпалението и повишаване на нивата на добрия холестерол.

Диабет тип 2

Умерената консумация на вино е свързана с намален риск от развитие на диабет тип 2. Антиоксидантите, които се съдържат във виното, могат да подобрят инсулиновата чувствителност и да намалят инсулиновата резистентност, които са ключови фактори за развитието на диабет.

Полезно ли е червеното вино за черния дроб?

Някои видове рак

Някои проучвания показват, че умерената консумация на вино може да намали риска от някои видове рак, като рак на дебелото черво, простатата и гърдата. Антиоксидантите във виното, особено в червеното вино, могат да помогнат за потискане на растежа на раковите клетки и да намалят оксидативния стрес.

Невродегенеративни заболявания

Виното, особено червеното, съдържа съединения като ресвератрол, за които е доказано, че имат невропротективни свойства. Тези съединения могат да помогнат за предпазване от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес в мозъка.

Свързана с възрастта дегенерация на макулата

Свързана с възрастта дегенерация на макулата  е водеща причина за загуба на зрението при възрастните хора. Антиоксидантите, съдържащи се във виното, особено в червеното вино, могат да помогнат за предпазване от свързана с възрастта дегенерация на макулата  чрез намаляване на възпалението и окислителното увреждане в очите.

Камъни в жлъчката

Умерената консумация на вино е свързана с намален риск от развитие на камъни в жлъчката. Полифенолите във виното могат да помогнат за предотвратяване на образуването на камъни в жлъчката чрез подобряване на жлъчния поток и намаляване на нивата на холестерола в жлъчния мехур.

5 ползи за здравето от червеното вино

Когнитивен упадък

Антиоксидантите и противовъзпалителните свойства на виното могат да имат положително въздействие върху здравето на мозъка и потенциално да забавят свързания с възрастта когнитивен упадък. Важно е обаче да се отбележи, че прекомерната консумация на алкохол може да има неблагоприятни последици върху когнитивните функции.

Въпреки че тези потенциални ползи за здравето са обещаващи, от решаващо значение е да се помни, че умереността е от съществено значение. Защитните ефекти на виното се наблюдават при умерена консумация, която обикновено се определя като една чаша на ден за жените и до две чаши на ден за мъжете. Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до различни здравословни проблеми, включително чернодробни заболявания, пристрастяване и повишен риск от злополуки.

Също така е важно да се консултирате със здравен специалист относно индивидуалните здравословни състояния, лекарствата и всички потенциални рискове, свързани с консумацията на алкохол. Освен това си струва да се отбележи, че ползите за здравето, свързани с виното, често могат да бъдат получени от други хранителни източници, като плодове, зеленчуци и ядки, които трябва да бъдат част от балансирания и здравословен начин на живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно