От кое грозде става най-хубавото вино?

63722
От кое грозде става най-хубавото вино?
Снимка: iStock

Възпято в песни и стихове, увековечено в легенди и предания, божествената напитка – виното – символ на живота и на безсмъртието – е неразделно свързано с историята, традициите и религията ни. Цяр и лек или наслада и опиянение е то? Питие за забавление ли е, или чаша, пълна с традиции, с вино, неразривно свързано с обичаите и обредите ни, отпивано по най-свидните поводи?

Напитката, която от дълбока древност е свързана с боговете, плодородието и веселието, която още древните египтяни почитали, която имала свой Бог – Дионис, която е свързана с Християнството и с християнските ритуали, е всичко това и много повече. За уникалните ползи за здравето от консумацията на вино се знае много. Тази божествена напитка е научно доказано природно богатство за профилактика и подпомагане на лечението на редица тежки заболявания.

Но за да бъде полезно, пълноценно и наслада за сетивата, виното трябва да е хубаво, качествено, скътало в сърцевината си най-добрите гроздови зърна, правилно обработено и ферментирало, отлежало, правилно поднесено. Целият този процес по създаване на хубаво вино – еликсир, почитан от древността, започва с избора на сорт грозде. От кое грозде става най-хубавото вино и има ли сортове, селектирани и подходящи специално за вина?

От кое грозде става най-хубавото вино?

Над 10 000 са винените сортове грозде, но основните, които се използват за винопроизводството, са само 13. Вижте кое грозде за кое вино е подходящо, ако сте решили да си приготвите този божествен еликсир сами.

1.       Червено вино

Отговорът на въпроса от кое грозде става най-хубавото вино е различен, ако го зададем в България и във Франция например. У нас за качествено червено вино се препоръчват сортове „Рубин“, „Памид“ и др., а във Франция „Пино ноар“, „Малбек“ и др. Като цяло обаче има правило гроздето за най-хубавото червено вино да е от червени сортове със захарност над 20%, добре узряло, добре оцветено. Изборът на сорт зависи от страната, в която се произвежда виното, както виждате, но общите характеристики , които правят гроздето идеално за дадено вино, са еднакви във всички краища на света.

2 чаши вино на ден - учени разкриха какво ще се случи с мозъка ви

2.       Бяло вино

Ако се вълнувате от кое грозде става най-хубавото вино, когато визирате бялото вино, въпросът стои по същия начин – изборът на сорт зависи от страната, като у нас тамянката е идеална за съвършеното бяло вино. Подходящото грозде за бяло вино, независимо от сорта, не е толкова захарно – 15 до 20% захарност се считат за идеални, киселините следва да са около 7 гр. на литър, а самото грозде да е бяло или розово и с безцветен сок.

За приготвянето на божествената напитка обаче не е важно само и единствено гроздето и изборът на правилния сорт, макар да е именно това първата стъпка, гарантираща качествено вино. Важно е гроздето да бъде правилно обработено, да отлежи в строго определени условия, подходящи за конкретното вино, да бъде съхранено в подходящи бутилки, да старее правилно.

С не по-малка значимост е и как е поднесено виното, дали е на подходяща температура и с подходящо мезе, тъй като поднесено от хладилника например, то губи своите качества, не може да бъде усетена от небцето и сетивата пъстрата палитра от съвършени аромати и вкусове и това влияе негативно на цялостната представа за дадено вино и на цялостното преживяване от консумацията.

За да се насладите максимално на божественото питие, следва да се вълнувате не само от сорта, от който е бутилката в ръката ви, но и как се съхранява и консумира, какво мезе да предложите към него, какво да правите с отворената и недоизпита бутилка.  Всички тези малки на пръв поглед елементи и подробности всъщност далеч не са несъществени и не са подробности. Те са от ключово значение за производството на качествено вино и за удоволствието, което ще изпитате, държейки чашата в ръката си и отпивайки от нея.

Лекар разкри защо чаша вино на ден е вреден навик

Ползи от консумацията на вино

Освен от кое грозде става най-хубавото вино нека проверим и какви са ползите от консумацията му според най-новите изследвания по темата.

-          Виното е еликсир за младост и здраве. Богато на антиоксиданти, то е съвършеното решение за здрава кожа, чиято младост е съхранена и която не старее преждевременно.

-          Виното и особен червеното вино успешно редуцира нивата на лошия холестерол в кръвта.

-          Божествената напитка е лек за сърцето и кръвоносната система – поддържа ги здрави и минимизира опасността от съдови инциденти. Това благотворно действие на виното и особено на червеното вино се дължи на полифенолите – антиоксиданти, които поддържат гъвкави кръвоносните съдове и действат превантивно срещу тромби –опасни съсиреци, причиняващи инсулт и инфаркт – болести, бич на съвремието, отнемащи човешки животи системно.

-          Виното е полезно за страдащите от диабет, както и за профилактика при рискови групи, застрашени от развитие на диабет. Това благотворно и целебно действие на виното се дължи на ресвератрола – естественото съединение, намиращо се в кожата на гроздето, което  контролира нивата на кръвната захар при хора с диабет.

-          Виното помага за съхраняване на паметта и предпазва от дегенеративни заболявания. Учените сочат например, че консумацията на вино в разумни количества помага на пациентите, страдащи от Алцхаймер, да подобрят паметта си.

-           Увеличава настроението и се бори с депресията.

Подкрепяме разумната консумация. Консумирай с удоволствие и мярка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да разберете дали имате цьолиакия или непоносимост към глутен?

"Парични" дати през май 2024 г. според Фън шуй - портфейлът ви ще се пръсне от пари

Лекар: 7 правила за дълъг и здравословен живот

Диетолог: 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема

Стихотворение за 13 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 13 май 2024

Таро хороскоп за 13 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com