Откриха десетата учебна година в неделното училище на Смолян (СНИМКИ)

3941
Откриха десетата учебна година в неделното училище на Смолян (СНИМКИ)
Снимка: Росица Примовска

С тържествен водосвет бе открита новата, десета поред, духовна учебна година на неделното училище в храм „Св. Николай Чудотворец” - Смолян.

След светата литургия и отслужения водосвет духовният наставник свещеник Васил Маджаров поздрави децата и пожела успешна учебна година.

„Той ни пожела Бог да ни закриля, а ние да бъдем смирени и добри. Винаги да вярваме. Да се обръщаме към Господ не само в трудните моменти, а и  в добрите,  да бъдем благодарни за това, че ни помага. Да не забравяме от къде сме тръгнали и да надграждаме знанията си. Да се обичаме“, разказа студентката Антония Кушлева.

На децата, които завършват основно образование и продължават да се учат в гимназия, както и на тези, които вече са студенти, отец Васил подари позлатени  кръстчета и икони – в знак на благодарност за приноса им в съхранението на неделното училище.    

„Благодарение на вас имаме много първи награди от национални конкурси за есета и рисунки. Имате заслуга и за националното отличие от конкурса за църковни и духовни песни „Осанна във висините” в град София. Похвална е доброволческата дейност с децата от Съюза на инвалидите в Смолян  и Дома за стари хора в село Фатово. Благодарим ви! Запазете вярата и добротата в сърцата си. Бог да ви помага!“ – каза свещеникът.

 

 

На откриването присъстваха миряни, родители, а в службата взе участие църковният хор с диригент Радка Чакърова.

На събитието присъства и Соня Цветкова, която води  Детския хор ”Свети Николай Чудотворец“. В него има вече нови попълнения с деца на 5 до 10-годишна възраст. Тя поздрави децата от неделното училище, като пожела да запазят вярата си и да постигнат много успехи благодарение на основите, положени  в църквата.

След водосвета отец Васил Маджаров и Соня Цветкова заведоха децата в новата зала на неделното училище. Там бяха раздадени учебни помагала по вероучение и беше представена новата учителка Мария Христева. Децата бяха щастливи и чакат с нетърпение новите занимания.

 

 

„Честита ни Нова духовна учебна година! Днес водосветът беше тържествен и вълнуващ. Посетихме и новата стая за децата, много ни хареса. Синът ни Илия очаква с нетърпение да започнат занятията“, каза майката на детето - Елена Димитрова.

„Аз посещавам неделното училище от 8 години. Когато дойдох за първи път, бях в пети клас. С трепет и вълнение прекрачих прага на църквата - същата тази, в която съм кръщавана. Още от първото ми занятие започнах да чувствам храма като дом. Почувствах Божията сила и подкрепа. Вярвах, молих се, занимавах се с доброволческа дейност. За всичките тези години никога не се отказах. Започнах да уча в гимназия и въпреки натовареното ми ежедневие, с радост и желание чаках този ден от седмицата, в който ще се съберем в неделното училище и ще научим нещо ново за Бог, светците и православната вяра“, казва Антония.

Безплатно църковно училище по вероучение от тази неделя в Асеновград

Традиционното неделно училище за деца по вероучение стартира тази седмица в Асеновград. То е безплатно за всички малчугани, които желая...

Сега тя вече е студентка, но не се отказва от духовните си занимания.

 

 

„Поглеждайки назад, осъзнавам колко много ми е помогнало неделното училище. Най-вече ме е научило да се старая да бъда добра и смирена, да вярвам и да съм благодарна за всичко, което имам. Винаги ще съм част от тази църква,  никога няма да забравя това, което съм научила. Всички ние трябва да си вземем поука и да осъзнаем колко е важна вярата за нашето съществуване. Материалните неща са до време, но това, което е в душата и сърцето, е завинаги“, обобщава момичето.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...