Откриха гените на девствеността

2481
Откриха гените на девствеността
Снимка: Thinkstock

Група генетици от Кеймбриджкия университет са открили гени, определящи началото на половия живот.

Според учените ДНК влияе на скоростта на половото съзряване, която на свой ред корелира с възрастта на първия сексуален опит. Изследването е публикувано в сп. Nature Genetics.

Ето кое управлява половия живот на жената

Медици откриха няколко десетки участъка от ДНК, от чиято работа зависи времето на настъпването на менопаузата. Изследователите са изяс...

Върху възрастта на първия сексуален опит влияят множество социални и поведенчески фактори, включително трудности в общуването с други хора или семейно неблагополучие.

Сексуалният живот също се оказва зависим от генетични фактори, които, освен всичко останало, могат да определят и други черти от рода на възрастта на жената при раждането на първото дете. Но степента на принос на гените досега оставаше неизвестна.

По-рано учените успяха да идентифицират варианти на гени, свързани с възрастта на половото съзряване на мъже и жени, която се е снижила от 18 години през 1880 година до 12,5 години през 1980 г. Още тогава някои изследователи предположили наличието на връзка между съзряването и началото на сексуалния живот.

В новото изследване генетиците провели изследване на повече от 125 000 души от Британия, включително 59 000 мъже и 66 000 жени на възраст от 40 до 69 години, и установили 38 варианта, свързани с времето на първия сексуален опит. Тези резултати били възпроизведени на около 242 000 мъже и жени от Исландия и 20 000 американски жени с европейски произход.

Авторите са открили, че гените оказват умерено влияние върху възрастта на началото на сексуалната активност и възрастта на раждането на първото дете.

Проучване "откри" най-големия страх на българските тийнейджъри

Проучване на Insight Seminars сред около 80 български тийнейджъри показва, че най-голям процент от подрастващите (49%) се страхуват от ...

В своето изследване генетиците са използвали метод, наречен рандомизация на Мендел. Същността му се заключава в това, че генетичните варианти се разпределят сред хората по случаен начин, за разлика от влиянието на външни фактори. Благодарение на това може да се отдели генетичен компонент на наблюдавания ефект.

Учените са установили, че възрастта на пубертетния период оказва доста силно влияние върху началото на половата активност и времето на първата бременност. Освен това всички три признака се оказали фактори, оказващи социален ефект, например върху нивото на образование.

Някои от ДНК участъците, свързани с началото на сексуалната активност, били разположен близо до гени, свързани със склонността към риск, раздразнителен темперамент, количество деца, както и с процесите, определящи развитието на мозъка.

Но предстои да се изясни дали някой от тези гени участва в регулацията на сроковете на съзряване, началото на половия живот или възрастта на първата бременност.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com