Откъде идва думата „садист“ и кой е бил първият такъв?

5548
Откъде идва думата „садист“ и кой е бил първият такъв?
Снимка: Myriams-Fotos / Pixabay

Садист е от онези думи, които често употребяваме неправилно, поради неразбиране на значението ѝ или поради незнание. В България обществото често нарича садисти хора, които тормозят, нараняват, убиват по особено мъчителен начин живи същества – хора, животни. Значението на думата „садист“ обаче е различно от смисъла, който влагаме в нея. В значителен процент от случаите думата садист се употребява неправилно у нас.

Какво е садист?

Садист не е просто човек, който извършва жестокост над друго живо същество. Изненадахме ви, нали? А какво означава тогава садист? Думата има сексуален контекст. Според определението на Световната здравна организация садизмът е разстройство на сексуалното влечение, каквото разстройство е и мазохизмът, също спадащ към групата на парафилията. Садизмът е психосексуално разстройство, при което сексуалните пориви се задоволяват чрез причиняване на болка на друго лице, следователно садистите са хората, които задоволяват своите сексуални пориви чрез нараняване на други хора.

Произход на думата садист

Садист е сравнително нова дума, намерила място в речника и езика в края на 19-ти век, когато е създадена от германски психолог. Поводът за появата на думата садист са делата на френски благородник от 18-ти век, който описва собствените си подобни практики, представляващи именно садизъм в книгите си. Името на френския благородник – Донасиен Алфонс Франсоа дьо Сад. съкратено маркиз дьо Сад – обяснява и самия произход на думата – садизъм от Сад. Маркизът бил писател и философ, останал в историята колкото с творчеството си, пропито със сексуално съдържание и садизъм, така и с постъпките и делата си, които са ярък пример за садизъм. Така маркизът се оказва първият садист.

Знаете ли какво е значението на думата спам?

Историята на маркиз дьо Сад

Френският благородник е известен със сексуалната си жестокост и склонност към педофилия, които сам описва в романите си с откровен еротичен подтекст. Неговите романи са вдъхновени от собствения му образ и разкриват начина му на мислене, поведение и садистичните му наклонности, които завършват с лишаването му от свобода. Любопитен момент е, че страстите и садистичните му цели не угасват и по време на престоя зад решетките, поради което след опит да съблазни други затворници, е преместен на самотно място със строг режим, в който затвор френският благородник остава до смъртта си през 1814 година. Едва години по-късно – чак в края на 19 век – се ражда думата садист, която носи името му и описва поведението му, дума, която днес мнозина използват погрешно и в съвсем друг контекст. Правилният е свързан със сексуалното удоволствие, предизвикано от причиняване на болка и унижение на друго същество по време на акт.

Какво е означавала думата „пич“ през годините?

Какви характеристики отличавали садистите?

Освен задоволяването на сексуалния глад чрез насилие в леглото, садистите се отличават и с харизма, праволинейност, революционен порив, властолюбиви са и обичат да налагат правилата. Такъв бил и характерът на френския благородник маркиз дьо Сад. Вероятно, за да пресъздаде сам себе си романите си и да направи деянията си публични по този начин, не е считал, че извършва нещо лошо, напротив – считал е това за напълно нормално, за възможност да определи и наложи правилата, да прояви властолюбието си. В историята му има и данни за други извършени престъпления като изнасилване и педофилия, но най-известен остава именно със садизма, на който дава и името си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com