Откъде извира река Арда?

24374
Откъде извира река Арда?
Снимка: община Ивайловград

Река Арда – вторият по големина приток на една от най-дългите реки в България – Марица, преминава през 3 области в страната ни – Смолян, Кърджали и Хасково и напуска територията на България, за да достигне Североизточна Гърция, където е позната като Άρδας – в превод Ардас. Изворът на Арда е в България, а устието ѝ е на 1,6 километра североизточно от гръцкото село Кастаниес и на 1,8 километра западно от турското Караагач, което се намира близо до Одрин.

Там река Арда се влива в река Марица, като ширината на устието е 140 метра, а факт, който заслужава вниманието ни е мостът на жп линията София – Истанбул, изграден именно над мястото, където Арда се влива в Марица.  А откъде извира река Арда?

Откъде извира река Арда?

С дължината си от 272 километра, повечето от които – 241 км. на българска земя, Арда е най-голямата родопска река. Голяма част от Западните Родопи и целите Източните Родопи се отводняват от Арда. Логично е, щом протича на територията на Родопите и преминава през области, разположени в Родопите, изворът ѝ също да е в Родопа планина. Отговорът на въпроса откъде извира река Арда е карстовият извор Ардабаши до едноименния Ардин връх в област Смолян, близо до село Горна Ардина. Очевидно и върхът, и селото, намиращо се близо до извора, и реката носят името на реката, назовавана през Античността Артеск, а през Средновековието Flum d'Arte.

Арда е една от най-пълноводните реки у нас, което заедно с дължината ѝ, я прави един от най-ценните водни източници в България. Големите язовири, изградени по поречието на Арда – „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Ивайловград“ – имат значение за производството на електроенергия чрез изградените ВЕЦ-ове. Напояване на земеделски земи и риболов са други цели, за които се използват водите на язовирите, изградени по поречието на река Арда.

Коя е най-пълноводната река в България?

Река Арда – романтика и забележителности

По поречието на реката, течаща през приказните Родопи – планината-магия, скътала тайни и загадки, редки растителни видове и спиращи дъха пейзажи, има множество китни селца и градове, носещи родопския дух. В област Смолян реката преминава през 4 общини, 1 град – Рудозем и 11 селца, в област Кърджали преминава през 4 общини, цели 21 села и един град – областния, а в област Хасково Арда протича през 5 села и един град – Маджарово.

Девет са селата, разположени покрай река Арда на територията на Гърция. Онова, което е по-забележително по поречието на Арда обаче не са селата и градовете, а красивите меандри, които образува, приказни и тайнствени мостове, издигнати над нея, като Дяволския мост в района на село Дядовци. Подобни мостове, впечатляващи с архитектурата си и обект на предания, легенди и страховити разкази, има и на други места по поречието на реката.

Построени са от камък, размерите им са внушителни, а целта, за която били издигнати, е за преминаване на древните пътища към Беломорието. Любопитен факт е, че част от тези мостове днес са под вода – потопени са в язовирите по поречието на реката, които създават чудесни условия за отдих, туризъм и риболов и са любимо място за почивка на запалените рибари.

По поречието на реката са открити и следи от древни цивилизации, заселили се там от най-дълбока древност, за да се възползват от предимствата, които предоставя Арда. Селище, датиращо от 6 000 г. пр. Хр., е открито край Арда в Кърджали. Открити са и останки от множество крепости по поречието на Арда – до много от възвишенията по завоите на реката е имало изградени крепости и наблюдателни кули, чиито руини са запазени и до днес. Всичко това прави река Арда привлекателна и като обект за туризъм на жадните за родопска хубост, тайнствени легенди, история и култура посетители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com