Коя е най-пълноводната река в България?

54684
Коя е най-пълноводната река в България?
Снимка: Actualno.com

Въпросът коя е най-пълноводната река в България може да ви се стори подвеждащ или объркващ, тъй като не става ясно дали се визира река, която извира от България и протича в по-голямата си част през страната ни, или такава, която просто преминава през държавата. Ако имаме за критерий река, извираща на територията на родината ни, безспорно най-пълноводната река в България е Марица.

Марица – най-пълноводната река в България, чиито извор е на територията на страната ни

Извираща от Маричините езера в Рила планина и протичаща през 5 области в България – София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково и през две други страни – южните ни съседки Гърция и Турция, Марица безспорно е най-пълноводната река в България с площ на водосборния басейн 53 000 кв.км. и дължина от 472 километра, от които 322 километра са на родна земя. По-пълноводна от Марица у нас е само река Дунав – 802 266 кв.км. водосборен басейн, но нейният извор е далеч от пределите на страната ни и огромна част от нея протича извън родната земя.

Откъде извира река Янтра?

Марица, наричана в миналото с редица други имена – Мерич – турски произход, Хеброс – от Старогръцки, Хебрус, Хебър, Евър и други антични имена, се влива в Бяло море, след като последователно протича през североизточната част на Гърция и европейската част на Турция.

За пълноводието на Марица спомагат и нейните притоци, над 100 от които са значителни. Симетрично разположени и почти еднакви като брой, ако ги разделим на леви и десни притоци на най-пълноводната река в България, те се различават по своята дължина, среден наклон, гъстота на речната мрежа.

Значение на най-пълноводната река в България

Водите на Марица се използват за водоснабдяване, промишлени нужди, напояване, а важността им още от Древността, включително като важен транспортен коридор, води до формиране на множество селища по поречието на реката, чиито брой към днешна дата е 52, в който освен българските градове и села влизат и 2 Гръцки града, 6 Гръцки села, както и 3  града в Турция и 7 села пак там. Днес водите на Марица се използват и за електропроизводство, а по течението на реката са изградени 12 от най-големите български язовири, стотици малки и различни хидротехнически съоръжения с особено значение за страната ни.

Коя е най-дълбоката река в България?

Дунав – най-пълноводната река у нас, която не извира от България

Ако търсим най-пълноводната и най-дългата река в България, която не извира от страната ни, а преминава през нея, то това безспорно е Дунав. Това е единствената голяма река в Европа, която тече в посока от запад на изток и се влива в Черно море.  Дунав не  само най-дългата река у нас, но и една от най-дългите на континента Европа – заема второто място след Волга с внушителната си дължина от 2852 километра, малка част от които обаче – 470 километра – са на родна земя. Дунав преминава през десетки други държави в Европа и се отличава и с най-големия водосборен басейн – 817 000 km².

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com