Откъде извира река Нил?

22476
Откъде извира река Нил?
Снимка: iStock

Най-дългата река в света река Нил изминава път от 6600 км, докато се влее в Средиземно море. В продължение на хиляди години реката е била важен източник на напояване, за да превърне сухия район около нея в тучна земеделска земя.

През кои страни тече река Нил?

Най-често свързваме река Нил с Египет, но всъщност тя тече през 11 страни: Танзания, Уганда, Конго, Руанда, Бурунди, Етиопия, Кения, Еритрея, Южен Судан, Судан и Египет. Река Нил тече от юг на север през Източна Африка. 

Откъде извира река Нил?

Тези величествена река има два основни притока, които се срещат, за да образуват Нил - Бели Нил и Сини Нил.
Бели Нил, който е по-дългият и по-важен приток, извира в района на Големите езера в Централна Африка, по-точно от езерото Виктория, разположено в днешна Уганда.
Сини Нил, който е по-къс, но пренася по-голямо количество вода, извира в планинските райони на Етиопия.

Бели и Сини Нил се сливат при Хартум, столицата на Судан, а оттам Нил тече на север през Египет към Средиземно море.
Фактът откъде извира река Нил става известен едва в средата на 19-ти век. През 1848 г. Джон Хенинг Спик, английски офицер в британската армия в Индия и изследовател на Африка, предприема самостоятелно пътешествие. Той е първият европеец, който достига езерото Виктория в Централна Африка и разкрива, че Виктория е началото на Бели Нил. От град Хартум до Кайро долината на река Нил е дълга само около 20 км.

Най-дългата река в света

Река Нил в древността

Древногръцкият историк Херодот казва за египтяните, че “земята им е дадена от реката”. Водите на Нил са основен двигател на една от първите велики цивилизации в историята. Те осигуряват на Древен Египет плодородна почва, вода за напояване, а в същото време играят ролята на основна транспортна артерия. По бреговете на Нил изникват градове, които разцъфват в сърцето на пустинята. Древните египтяни се приспособяват към годишните цикли на Нил и периодичните наводнения. Заради реката те разработват нови технологии и умения - от земеделие до създаване на плавателни съдове.

Водите на Нил изиграват огромна роля за построяването на пирамидите - величествените гробници на фараоните, които с право днес считаме за едно от Седемте чудеса на света. Нил оказва влияние и върху духовния свят на древните египтяни - тяхната религия, култура и светоглед.

Името “Нил” е с гръцки произход и означава “речна долина”. Самите египтяни я наричат “Ар” или “Аур” - “Черната” заради черните седименти, които се отлагат по дъното на реката и в почвите около нея. В края на всяко лято водите излизат от коритото и превръщат долината по долното течение в плодородна обработваема площ. Годишният календар на египтяните започва с първия месец от прииждането на реката, което е доказателство за огромното й значение в техния живот. Един от най-почитаните богове сред египтяните е бог Хапи, който управлява движението на реката.

Интересни факти за река Нил

* 41% от египтяните обитават делтата на река Нил.
Делтата на Нил е дълга около 161 км и е най-голямата делта в света. Макар площта на делтата представлява само 2% от общата площ на Египет, тук живее 41% от населението на страната.

* Крокодилите в реката са опасни.
Смята се, че един от най-страховитите водни басейни в Африка е Нил с опасните си крокодили. По бреговете и в дълбините на реката се среща огромно разнообразие от животни: носорози, тигри, хипопотами, жаби, крокодили. Нилските крокодили са върхови хищници, които нападат и хора, ако се почувстват застрашени или ако са гладни. Нилските крокодили са много агресивни и са нападнали много повече хора отколкото всеки друг вид крокодил.

Изворът на река Нил остава загадка след хиляди години

* Речните басейни съставляват 10% от територията на Африка.
Ако се съберат площите на водните басейна на 11-те страни, през които тече Нил, площта ще се равни на цели 10% от общата площ на африканския континент. 

* Асуанската стена контролира наводненията на Нил.
Прочутата Асуанска язовирна стена играе основна роля за контролиране на река Нил. Построена е край град Асуан в Южен Египет в периода 1958-1970 г.

*Източник на енергия
В някои участъци на Нил са построени хидроенергийни обекти. Най-големият е “Асуан”, който захранва с енергия около 50% от територията на Египет. Други големи язовири на Нил са язовирите “Росейрес” и “Сенар”.

* Нил осигурява храна и вода на египтяните.
Без Нил едва ли щеше да съществува египетската цивилизация. Значението на реката е огромно и в наши дни. Реката дава възможност за осъществяване на мащабни проекти за напояване и производство на храни. Освен това, сред огромните приходи на Египет са дейности като рибовъдство и опазване на водните ресурси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com