Отверка или отвертка – ето как се пише правилно

94379
Отверка или отвертка – ето как се пише правилно
Снимка: iStock

Богат и труден е езикът ни, но това далеч не е оправдание да допускаме груби правописни грешки и да не знаем как се пишат родните думи. Въпреки системните промени в образователната система, реформите, целящи по-високо качество на образованието, повишаване на функционалната грамотност и степента на владеене на родния език, както и натрупването на качествени знания, правописът продължава да затруднява или дори все по-често затруднява мнозина.

Допускани грешки се забелязват дори в официални източници, статии и книги, което е лош знак. В българския език има утвърдени правописни норми и правила, които да улесняват овладяването му, но въпреки тях и изучаването им в училище се допускат груби грешки. Любопитен факт е, че се грешат дори думи, които назовават предмети, използвани често в ежедневието като отвертка. Отверка или отвертка – ето как се пише правилно и защо именно това изписване е вярното.

Топ 20 на най-често допусканите правописни грешки

Отверка или отвертка – ето как се пише правилно, ще се изненадате

Предмет, който всеки има в дома си, използван често в ежедневието. Би следвало да знаем как се пише правилно, нали? Оказва се, че една от най-често допусканите правописни грешки е свързана с изписването именно на думата отвертка. За да разберете кое е правилното изписване, ще ви е нужна информация за произхода на думата, която информация ще улесни запаметяването на правилното изписване.

Думата е заета от руски език – от отвёртка, поради което и отговорът на въпроса отверка или отвертка – как се пише правилно тази дума е именно отвертка. По-често ще видите изписана думата като отверка не защото това е правилно, а защото думата е сред най-често грешените в езика ни.

Ако обърнем внимание не само на това какъв е произходът на думата, все пак не може да знаем произхода на всяка една дума и да съдим по него за правописа ѝ, но и на предназначението на тази вещ за дома – да отвъртаме с нея, то няма да ни е трудно да преценим, че правилното изписване е с „т“ – отвертка от отвъртам.

Ако обърнете внимание на  предназначението на този инструмент – че служи за отвъртане, ще ви е много по-лесно да запомните правописа му, тъй като ще го разбирате – че произлиза от отвъртане и по този начин няма да ви се струва странно или дори трудно за произнасяне правилното изписване на думата – отвертка.

Най-досадните правописни грешки в българския език

Отверка или отвертка – ето как се пише правилно тази дума според речника

Документирано правило за правописа на тази дума ще откриете на страница 956-та от Български етимологичен речник. Т. IV от 2012, където е посочено, че правилното изписване е отвертка. Статия от 2011 г., публикувана, преди да излезе от печат новият правописен речник, говори за колебание относно това как да бъде записана думата като правилна и дали да не бъде премахнато това „т“, което мнозинството хора пропускат при писане, а всички при изговаряне.

Подобна е ситуацията с думата вестник например, но никой не се замисля да се премахне буква „т“ и да се пише весник. Така че редно е да приемем, че отвертка няма да стане отверка и че така е редно, защото произлиза от въртя, а не от въря.

Хубавото на цялата сага относно правописа на отвертка е, че всъщност, ако веднъж сте прочели, че е правилно да се пише с „т“, то със сигурност сте се изненадали до такава степен, че няма да забравите този факт и няма да грешите правописа на думата отново. И ако все пак забравите, проверявайте в речника, в последното издание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Интимни отношения на жена с много по-млад мъж: плюсове и минуси

Отглежда се над 3500 години и е най-скъпата подправка в света

Никога НЕ трябва да използвате тази част от самолетната седалка

Игра на любов: 36 въпроса, които всяка жена трябва да зададе на мъжа

Възможно ли е хората на диета да ядат херинга, скумрия и сьомга?

Защо бързото отслабване и екстремните диети са вредни?

6 знака, че добрата ви карма ви носи награди

Трябва ли да има жени полицайки? Ето как отговарят деца през 1980 г. (ВИДЕО)

Събуждате се уморени? Заложете на една от тези 10 храни

Тези златисти, топчести и сочни домашни пържени кюфтета се получават с бърза рецепта - ето как да си ги направите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com