Отверка или отвертка – ето как се пише правилно

94185
Отверка или отвертка – ето как се пише правилно
Снимка: iStock

Богат и труден е езикът ни, но това далеч не е оправдание да допускаме груби правописни грешки и да не знаем как се пишат родните думи. Въпреки системните промени в образователната система, реформите, целящи по-високо качество на образованието, повишаване на функционалната грамотност и степента на владеене на родния език, както и натрупването на качествени знания, правописът продължава да затруднява или дори все по-често затруднява мнозина.

Допускани грешки се забелязват дори в официални източници, статии и книги, което е лош знак. В българския език има утвърдени правописни норми и правила, които да улесняват овладяването му, но въпреки тях и изучаването им в училище се допускат груби грешки. Любопитен факт е, че се грешат дори думи, които назовават предмети, използвани често в ежедневието като отвертка. Отверка или отвертка – ето как се пише правилно и защо именно това изписване е вярното.

Топ 20 на най-често допусканите правописни грешки

Отверка или отвертка – ето как се пише правилно, ще се изненадате

Предмет, който всеки има в дома си, използван често в ежедневието. Би следвало да знаем как се пише правилно, нали? Оказва се, че една от най-често допусканите правописни грешки е свързана с изписването именно на думата отвертка. За да разберете кое е правилното изписване, ще ви е нужна информация за произхода на думата, която информация ще улесни запаметяването на правилното изписване.

Думата е заета от руски език – от отвёртка, поради което и отговорът на въпроса отверка или отвертка – как се пише правилно тази дума е именно отвертка. По-често ще видите изписана думата като отверка не защото това е правилно, а защото думата е сред най-често грешените в езика ни.

Ако обърнем внимание не само на това какъв е произходът на думата, все пак не може да знаем произхода на всяка една дума и да съдим по него за правописа ѝ, но и на предназначението на тази вещ за дома – да отвъртаме с нея, то няма да ни е трудно да преценим, че правилното изписване е с „т“ – отвертка от отвъртам.

Ако обърнете внимание на  предназначението на този инструмент – че служи за отвъртане, ще ви е много по-лесно да запомните правописа му, тъй като ще го разбирате – че произлиза от отвъртане и по този начин няма да ви се струва странно или дори трудно за произнасяне правилното изписване на думата – отвертка.

Най-досадните правописни грешки в българския език

Отверка или отвертка – ето как се пише правилно тази дума според речника

Документирано правило за правописа на тази дума ще откриете на страница 956-та от Български етимологичен речник. Т. IV от 2012, където е посочено, че правилното изписване е отвертка. Статия от 2011 г., публикувана, преди да излезе от печат новият правописен речник, говори за колебание относно това как да бъде записана думата като правилна и дали да не бъде премахнато това „т“, което мнозинството хора пропускат при писане, а всички при изговаряне.

Подобна е ситуацията с думата вестник например, но никой не се замисля да се премахне буква „т“ и да се пише весник. Така че редно е да приемем, че отвертка няма да стане отверка и че така е редно, защото произлиза от въртя, а не от въря.

Хубавото на цялата сага относно правописа на отвертка е, че всъщност, ако веднъж сте прочели, че е правилно да се пише с „т“, то със сигурност сте се изненадали до такава степен, че няма да забравите този факт и няма да грешите правописа на думата отново. И ако все пак забравите, проверявайте в речника, в последното издание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com