Палачинки: ползите и вредите от популярно ястие

4927
Палачинки: ползите и вредите от популярно ястие
Снимка: iStock

Палачинките се считат за една от най-популярните закуски в света, обичани както от възрастни, така и от деца. В същото време, традиционните палачинки имат голямо количество минерали и витамини в състава си, което означава, че имат свойства, полезни за тялото.

Има огромен брой рецепти за палачинки, но традиционните съставки за приготвянето им са брашно, мляко и яйца. Калоричното съдържание на готовия продукт зависи от пълнежа. Енергийната стойност на 100 грама палачинки без пълнеж е около 170 kcal. Ястието съдържа 5,1 гр протеини, 3,1 гр  мазнини и 32,6 грама въглехидрати.

Традиционните палачинки съдържат и витамини от група В, които действат добре на метаболизма, нервната, ендокринната и имунната системи. Съдържат също витамин Е, който подобрява състоянието на кожата, елементи като калий, натрий, магнезий, желязо и фосфор. Трябва да се знае, че палачинките, купени в магазина, са забележимо различни от тези, изпечени у дома. По-специално, купените от магазина палачинки съдържат много аромати, бакпулвер, консерванти, соев прах и подобрители на вкуса. Ето защо е по-добре да приготвяте палачинки сами.

Неустоими палачинки от тиквички: Ето колко лесно се приготвят

Палачинките имат много прости въглехидрати, така че могат да се считат за пълноценно и засищащо ястие. Благодарение на яйцата и млякото те съдържат достатъчно лесно смилаеми животински протеини, необходими за растежа и възстановяването на клетките. Витамините, съдържащи се в яйчния жълтък, спомагат за функционирането на клетъчната мембрана, синтеза на аминокиселини и поддържат нивото на метаболизма.

Пшеничното брашно, богато на фибри, е не по-малко полезно. А за да получите сложни въглехидрати, просто добавете брашно от елда, овесени ядки или ръж към пшеничното брашно

Основният недостатък на палачинките е високото им съдържание на калории. Затова е по-добре хората, които следят фигурата си, да ги консумират сутрин и да избягват рецепти с високо съдържание на захар и масло. Освен това, палачинките не трябва да се ядат много горещи, тъй като в тази форма те имат лош ефект върху стомашно-чревния тракт.

С тази смес за палачинки от вечерта - на сутринта стават уникални!

Тези, които страдат от панкреатит, холецистит или цироза на черния дроб, също трябва да се отнасят към това ястие с повишено внимание. В тези случаи, храносмилателната система ще бъде прекалено натоварена и няма да може да функционира нормално. Също така, не трябва да давате палачинки на деца под три години, чието тяло все още не е готово за мазни храни.

Здравословните палачинки се правят най-добре с пълнозърнесто брашно, което се получава след първото смилане. Съдържа много минерали, мастни киселини и фибри, които преминават през целия стомашно-чревен тракт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com