Палмова захар - ползите и вредите от аюрведичния продукт

13437
Палмова захар - ползите и вредите от аюрведичния продукт
Снимка: iStock

Нерафинираната палмова захар е здравословен сладкарски продукт, който идва от Индия. Споменаването на този продукт, който на санскрит се нарича „гур“ и „саркара“, може да се намери в древния епос „Махабхарата“.

В Америка и Европа палмовата захар е известна като "jaggery", по-рядко се нарича "yaggery" или "jagre".

Какво точно е палмова захар

За нас такъв деликатес си остава екзотичен. Произвежда се изключително в страните от Южна и Югоизточна Азия, като в зависимост от региона суровините могат да варират.

Jaggery се продава под формата на гъста паста, пресовани плочки или цилиндри, малки захарни глави, както и в насипно състояние. Цветът на продукта варира от златист до тъмнокафяв, в зависимост от процента меласа. Вкусът на захарта е кръстоска между карамел и мед.

От какво се прави джагери

Палмовата захар се получава чрез варене на сока, извлечен от някои субтропични растения. По-специално, индийските и тайландските производители използват палми Arenga. В основите на мъжките съцветия на дървото се правят разрези, от които изтича сладък нектар. Такъв се събира в контейнери, специално окачени на дърво и след това се подлага на изпаряване при ниски температури.

В Индонезия, Филипините и Шри Ланка предпочитат да събират нектара от цветовете на кокосова палма. Това дърво се отличава с голяма „продуктивност“ - може да произвежда до 250 литра сок годишно.

Кокосовата захар има по-деликатен вкус, с леки орехови нотки и фин аромат. Често се оформя чрез изливане на суров сироп в орехова черупка. В Бангладеш, Непал, Пакситан и Южна Индия, финиковият сок от финикова палма е по-популярен. Не бива да се бърка с друг продукт, получен от сушени плодове на същото растение. Така наречената фуркова захар се счита за много полезна, тъй като минава през минимална термична обработка. Технологията на нейното производство е различна. В този случай фурмите се сушат до много твърдо състояние и след това се смилат на прах. Такъв продукт не трябва да се поставя в напитки и ястия, които се готвят на огън. Разтваря се лошо и бързо изгаря.

Интересно е, че Jaggery се нарича също често сурова тръстикова захар. Тя се вари при 200ºC до пълно изпразване и след това се охлажда. Приложение в кулинарията Jaggery се използва активно в аюрведичното хранене, където успешно замества обичайната рафинирана захар. Смята се, че палмовата захар е най-полезна, тъй като не е изложена на високи температури и не съдържа химически примеси.

Джагери в азиатската кухня

В Индия гурът се ползват в популярни национални сладкиши. Освен това са незаменим компонент на кърита и традиционните сложни сосове, добавени към месо и риба. По право, палмовата захар, за разлика от рафинираната бяла захар, с която сме свикнали, придава на ястията деликатен, богат вкус. В страните от Югоизточна Азия джагерите заменят меда в зеленчукови и плодови салати.

Добавя се към сладки и кисели супи и подправки. В комбинация със соев сос служи като чудесно допълнение към кифличките. Тайландските кулинарни специалисти предпочитат да овкусяват пикантни оризови ястия с месо, плодове и зеленчуци с палмова захар. Освен това полезната сладост се добавя към: Кафе и чай; зърнени и бобови култури; къри паста.

Палмова захар, която по консистенция наподобява течен мед, просто се намазва от ориенталския препечен хляб.

Хранителната стойност на джагери

Тя запазва фитонутриенти, витамини и минерални соли по време на обработка. По това се различава коренно от рафинираната гранулирана захар и други подсладители, включително стевия, която се препоръчва да се включва в диетите за отслабване.

Джагери е източник на бързи въглехидрати, които ни дават енергия за активен живот. За разлика от обикновената захар, тя съдържа не така наречените празни калории, а полезни вещества, които влияят положително на функционирането на тялото. Освен това джагерите са по-малко калорични - 375 kcal / 100 g срещу 398 kcal за кристална захар.

И още за въглехидратите. Една чаена лъжичка гранулирана захар съдържа 4 г от тях, а ядки - 2,8 г. Ето защо, въпреки невзрачния, според някои, външен вид и висока цена се препоръчва поне частично да замените рафинираната палмова захар на своята маса.

Витаминен състав на джагери:

Състав от: рибофлавин (В2) – предпазва организма при стресови ситуации; тиамин (В1) - активира защитните и възстановителните сили на организма, удължава младостта; ниацин (B3, PP) - подобрява кръвообращението и мозъчната функция; инозитол (В8), наричан иначе витамин на младостта; фолиева киселина (В9) – подкрепа за кръвоносната и имунната система; холин (В4) - полезен при чернодробни заболявания и атеросклероза. Минерален състав: желязо калий фосфор калций магнезий цинк медни селен Палмовата захар съдържа малки количества антиоксиданти, полифеноли, флавоноиди, аминокиселини и антоцианидини. Това ни позволява да говорим за нея като за продукт, който помага за укрепване на имунитета и устояване на промените, свързани с възрастта.

Джагери се използва активно от привържениците на Аюрведа

Приема се като лечебен продукт. Като го въведете в диетата си, можете да додобрите състоянието на кожата; да я направите по-свежа, по-млада и еластична и да се отървете от старчески петна.

Известно е, че употребата на сладкиши в големи количества провокира появата на акне или алергични обриви. Ако заменим бялата захар с палмова захар, лицето ще бъде много по-чисто.

Отървете се от токсините и предпазете черния дроб от прекомерен стрес

Приемът с резорбция може да се използва и след обилно хранене, когато има забележима тежест в стомаха. Палмовата захар съдържа пектин и диетични фибри, които ускоряват храносмилането на мазни, висококалорични храни и премахването на токсините, подобряват чревната подвижност и премахват прекомерното образуване на газове. Нормализираният състава на кръвта понижава кръвното налягане и в резултат на това намалява риска от хипертонични пристъпи.

Отървете се от мигрена

Известно е, че сладкото провокира обостряне на това коварно заболяване, засилвайки проявите му. Това се дължи на отравяне на тялото с „празни калории“. В аюрведичната практика е посочено, че палмовата захар, напротив, облекчава главоболието и облекчава симптомите му.

Избягвайте анемия

Подобно на всички храни, богати на желязо, джагери ще помогне за поддържане на правилните нива на хемоглобина. Съвет: действието на палмовата захар ще е много по-ефективно, ако се консумира заедно с лук. Също така редовната консумация на палмова захар ще ви позволи укрепване на скелетната система.

Излекувайте дихателната система

Все пак Аюрведа твърди, че палмовата захар помага при бронхит и трахеит, а също така се бори с астматичните пристъпи, омекотява алергичните реакции към външни стимули.

Ползи и вреди от палмовата захар

Палмовата захар е отличен заместител на бялата захар. Нека просто кажем, че в сравнение с бялата, която не съдържа хранителни вещества,...

Възстановете хормоналния баланс

На жените с нередовен менструален цикъл се препоръчва да изядат парче ядка на празен стомах с вода. Палмовата захар стимулира производството на ендорфини - "хормоните на щастието". Това облекчава неприятните симптоми на ПМС, които са причинени от прекомерно напрежение и стрес.

Подобрена работа на пикочния мехур с цистит или при наличие на камъни

Палмовата захар облекчава възпалението, препоръчва се при простатит и безплодие при мъжете.

Как се лекува с палмова захар

Този продукт, който в Индия е принесен в жертва на боговете, не бива да се пренебрегва. От миналото до наши дни той е смятан за ценен и уникален по своите свойства - за това свидетелстват стотици рецепти с джегер, познати в източната медицина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Всичко, което трябва да знаете за православната молитва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?
Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Най-добрият приятел на човека – кучето – ни носи много радост, забавни моменти и ни дарява с любовта си, но е и отговорност, и ангажимент...