Папа Бенедикт XVI стана на 90 години

4007
Папа Бенедикт XVI стана на 90 години
Снимка: Getty Images / Guliver

„Почетният папа“ Бенедикт XVI днес (16 април) празнува 90-ти рожден ден. Наричаният изключителен теолог и една от най-ярките фигури на съвременната Католическа църква, е роден на 16 април 1927 г. в малкия баварски град Марктъл.

Йозеф Ратцингер постъпва в семинарията по време на Втората световна война, през 1943 г. По-късно става част от армията, но не е участвал в битките. През 1945 г. оставя Вермахта и се връща в дома си. Прекарал е няколко седмици в затворнически лагер, а след освобождаването си се връща в духовното училище.

Бенедикт XVI ще се оттегли в женски манастир

След оттеглянето си от светия престол папа Бенедикт XVI ще прекара известно време в лятната си резиденция Кастел Гандолфо, а след това ...

В периода между 1946 г. и 1951 г. учи теология и философия в Мюнхенския университет, както и във висшето училище във Фрайзинг. На 29 юни 1951 г. е ръкоположен за свещеник, а две години по-късно става доктор по богословие. Той преподава учението за догма и фундаментална теология във Фрайзинг, Бон и Мюнстер. От 1969 г. е професор и заместник-председател на университета в Регенсбург.

Ратцингер взема активно участие в работата по Втория ватикански събор (1962-1965) като съветник и придобива репутация на един от най-прогресивните богослови, чиито лекции са препълвали залите. Автор е на многобройни произведения, едно от които е "Въведение в християнството", превърнало се в международен бестселър.

През март 1977 г., папа Павел VI назначава Йозеф Ратцингер за архиепископ на Мюнхен. През юни 1978 г. става кардинал, а през ноември 1981 г. - префект на Конгрегацията на доктрината на вярата (бившата Света инквизиция) и председател на Библейската комисия. През ноември 1998 г. е избран за заместник-декан на Колежа на кардиналите, а през ноември 2002 г. става и декан. Той е един от най-близките сътрудници на папа Йоан Павел II.

Германецът е 265-тият Римски папа на римокатолическата църква от 19 април 2005 г. до неговото оттегляне от папския престол на 28 февруари 2013 г. Отказът му все още повдига много въпроси, коментира БГНЕС.

Папата абдикира по здравословни причини. Вижте кои други са се оттеглили сами

Папа Бенедикт XVI, който стъписа света с решението си да се откаже от своя пост, обоснова решението си с липса на сили и възможности да...

Туристите, които посещават Ватикана, казват, че чуват звуците на пианото – това на бившия папа, ценител на класическата музика и пианист – виртуоз. Твърди се, че той поддържа силни приятелски отношения с наследника си – папа Франциск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да пием чай правилно?
Как да пием чай правилно?

За много хора чаят сутрин е неразделна част от закуската и своеобразен ритуал. Но малко хора знаят, че неправилният прием на чай може да навреди...