Паразит зомбира пчелите и ги заплашва с унищожение

18950
Паразит зомбира пчелите и ги заплашва с унищожение

Американски учени откриха в САЩ паразит от муха, който зомбира пчелите и ги кара да напускат кошерите си, прави ги дезориентирани и накрая ги убива, съобщи АФП.

Феноменът за пръв път е наблюдаван в университетското градче на Сан Франциско. Според ентомолозите този паразит може да бъде причината за масовото изчезване на пчелите през последните години, известно като "колапс на пчелните семейства".

Това загадъчно явление се появи през 2006 г. и унищожи голям брой медодайни пчели в САЩ, играещи съществена роля за добивите от селскостопанската реколта, тъй като те участват в опрашването на културите. Досега паразитът на мухата Apocephalus borealis беше открит при домашни пчели единствено в щатовете Калифорния и Южна Дакота, уточнява един от участниците в изследването Джон Хаферник, професор по биология в университета в Сан Франциско.

Но вредителят бързо се разпространява и може да застраши пчелните семейства на цяла Северна Америка, тъй като професионалните пчелари пътуват с кошерите си из много щати, за да опрашат реколтите.

Заразяването на пчелното семейство започва, когато мухата снесе яйцата си в торса на пчелата. Веднъж заразени, насекомите напускат кошера, предимно нощем, и се събират близо до светлинни източници. Учените наблюдавали как пчелите се въртят в кръг, напълно дезориентирани, след което умират като зомбирани. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно