Пеещи кучета, считани за изчезнали от години, са открити по време на пандемията

5300
Пеещи кучета, считани за изчезнали от години, са открити по време на пандемията
Снимка: iStock/Guliver

Тази година учените откриха животни, които от почти век се считат за изчезнали, съобщава БГНЕС. Сред новопридобитите са земноводни, влечуги и дори бозайници. Някои бяха забелязани не на отдалечени и труднодостъпни места, а до човешки жилища. Кого изследователите преоткриха през 2020 г.

За последен път учените са виждали жив мадагаскарския хамелеон Furcifer voeltzkowi през 1913 година. Тогава германският херпетолог Оскар Бетгер прави няколко снимки на рядък гущер и допълва описанието, което е направил през 1893 година. След това всякакви опити на зоолози да намерят влечугото завършват с неуспех. В края на века той е обявен за изчезнал. Някои експерти обаче са били склонни да вярват, че този вид изобщо не съществува и е бил объркан с друг хамелеон - Furcifer labordi. За да разберат проблема, изследователите от „Zoological State Collection“ в Мюнхен организират научна експедиция до Мадагаскар. В продължение на една седмица те неуспешно изследват най-отдалечените и безлюдни места в провинция Махаджанга в северозападната част на острова - там преди повече от сто години Бетгер за първи път е забелязал хамелеона. В резултат на това неуловимите гущери са открити не в труднодостъпни гори, а в голямата градина в хотела, където били отседнали членовете на експедицията.

В Ню Йорк прожектираха гигантски светещи картини на изчезващи животни

Светещи изображения на изчезващи животински видове бяха прожектирани на най-известния небостъргач в Ню Йорк Empire State Building, съоб...

Учените наблюдават трима мъжки и петнадесет женски от вида Furcifer voeltzkowi, които изобщо се виждат за първи път. Те са по-малки от мъжките и сменят цвета си по-често. Генетичният анализ на проби, взети от три гущера, показва, че въпреки че са свързани с Furcifer labordi, все още говорим за различни видове. Авторите на работата смятат, че местообитанието на новооткритите хамелеони вероятно е повече от 100 километра по крайбрежието на провинция Махаджанга. Вярно е, че все още е трудно да се изчисли размерът на популацията. Факт е, че тези гущери живеят много малко - по-малко от година. Според учените малките се излюпват през октомври-ноември, растат бързо, размножават се и в началото на май вече умират, оставяйки след себе си кладка яйца. Това обяснява защо рядкото влечуго не е привличало вниманието на специалистите повече от сто години. През октомври в Мадагаскар започват дъждове, които разяждат пътищата до местообитанията му. Когато сухият сезон удари острова и е лесно да стигнете до Махаджанги, всички възрастни обикновено вече са мъртви.

Тази година бе преоткрит сомалийският скокливец (Elephantulus revoilii), дребен насекомояден бозайник, който, както се оказва, все още живее в североизточна Африка. Животното се е смятало за изчезнало в продължение на почти половин век и дори е включено в списъка на 25-те най-издирвани вида, съставен от природозащитната организация „Global Wildlife Conservation“. Между другото, той включва и хамелеона Furcifer voeltzkowi, който е намерен в Мадагаскар. Всичко, което е известно за Elephantulus revoilii, е резултат от изследване на 39 екземпляра, взети в Сомалия от края на IX век. Последният попада в ръцете на зоолозите през 1973 г. След това, изследователи не са виждали нито живи, нито мъртви скокливци.

В търсене на мистериозното животно през 2019 г. група, оглавявана от американския зоолог Стивън Херитидж, заминава за Африка. Те не смеят да влязат в Сомалия, където сега се води гражданска война и опитаха късмета си на територията на съседния й Джибути. Природните условия в тази страна са подобни на тези в Сомалия. Изследователите поставили над 1 000 капана на различни места и зачакали. Търпението се отплаща напълно - пет мъжки и три женски от Elephantulus revoilii се подмамват по стръвта. Успяват да заснемем още няколко индивида на видео. Съдейки по събраните данни, сомалийските скокливци не само не са изчезнали, но и са многобройни. Авторите на работата дори предлагат да ги класифицират като вид с най-малко безпокойство. Освен това, генетичният анализ показа, че те не принадлежат към рода Elephantulus. Според изследователите, те трябва да бъдат отделени в отделен род - по всяка вероятност те са се отделили от останалите членове на семейството преди повече от 20 000 000 години.

Жаби, изгубени в пустинята. Чилийските зоолози също имаха късмет тази година. През пролетта група учени от Католическия университет в Темуко пътуват до пустинята Атакама с надеждата да намерят миниатюрната водна жаба на Хол (Telmatobius halli). Никой не я е срещал от 1935 г. - тогава американският изследовател Франк Грегъри Хол уловя шест женски,прави снимки и описва вида. По-късно изследователите няколко пъти мислят, че са открили същото мистериозно земноводно, но допълнителни проучвания признават намерените животни като представители, макар и свързани, но от други видове. Сега херпетолозите са забелязали няколко възрастни и попови лъжи Telmatobius halli наведнъж в горещи извори в пустинята Атакама, на надморска височина над три хиляди метра. Сравнението на намерените жаби със снимките на Хол потвъждава, че говорим за един и същи вид. Според учените тези животни са изключително водни. Ако източниците изчезнат, ще ги последват и те. Ето защо, изследователите предлагат да се присвои статут на даден вид. „застрашен“ и да се защитава местообитанието му.

Съвременен приют за безстопанствени животни изградиха в община Стара Загора (СНИМКИ)

Съвременен общински приют за безстопанствени животни беше изграден в старозагорското село Могила на територията на бившия пазар за живо...

До 2020 г. пеещите кучета от Нова Гвинея също се смятаха за изчезнали в дивата природа. Външно те са подобни на австралийското динго, само че са по-малки. Имат необичайни гласове - приличат на смесица от вълчи вой и пеене на китове. Днес тези хищници могат да се видят само в зоологически градини. Общо около триста индивида се държат в плен, повечето страдат от последиците от близкородствено кръстосване. Международен екип от изследователи успя да намери наследствена популация от пеещи кучета в планините в Западна Нова Гвинея. Учените разбраха за съществуването им още през 2016 г., но смятаха, че имат работа с различен подвид. Едва сега е възможно да се вземат кръвни проби от трима възрастни екземпляра и да се изолира ядрена ДНК от тях.

Констатациите са сравнени с геномите на 16 пеещи кучета в плен, 25 динго, 1346 домашни кучета от различни породи и ДНК на девет други кучешки вида. Оказа се, че хищниците, забелязани от изследователите в Нова Гвинея, принадлежат към същия еволюционен клон като пеещите кучета - техните геноми съвпадат със 72%. Авторите на работата предполагат, че съвременните пеещи кучета са потомци на малък брой индивиди, принадлежащи към същата популация като предците на хищниците, открити в планините в Западна Нова Гвинея. Вярно е, че поради тясно свързаното кръстосване те са загубили значителна част от генетичното разнообразие. Това означава, че намерените животни могат да се използват за обогатяване на популацията на тези в плен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com