Пет ефективни приложения на портокаловата кора

2310
Пет ефективни приложения на портокаловата кора
Снимка: iStock/Guliver

Може и да не знаете, че портокаловата кора е незаменима в ежедневието, медицината и козметиката. В този случай, могат да се приложат десетки методи за нейното използване: могат да се приготвят луксозни десерти, пикантни месни ястия, лечебни маски и ексфолиант. Сред останалите й предназначения са:

1. Подходяща за отслабване

Портокаловата кора е не по-малко ценна от самия плод

През зимата портокалът е един от най-консумираните плодове. Много хора обичат сочните ароматни плодове с нежна и слънчева плът, но кора...

Кората от бял портокал има приятен вкус. Тя е лишена от специфичната горчивина, така че може да се използва за отслабване. Съдържа пектин, който намалява апетита, подобрява храносмилателните процеси, регулира метаболизма и функциите на стомашно-чревния тракт.

2. Бори се с лошия холестерол

Кората съдържа голямо количество хранителни вещества, които имат положителен ефект върху състоянието на кръвта и понижават нивата на холестерола. Употребата ѝ прочиства кръвоносните съдове, намалява риска от атеросклероза, диабет тип 2, инсулт, инфаркт и подобрява цялото състояние на организма. 

3. Помага за преодоляване на настинки

Използването на портокалова кора подобрява имунитета и настроението. Благодарение на антиоксидантите можете лесно да преживеете студения период, когато хората нямат достатъчно слънчева светлина и микроелементи. Ако не сте успели да избегнете настинката, симптомите на грип и остри респираторни инфекции се смекчават с помощта на цитрусите.

Рецепта за прекрасен портокалов кекс, която трябва да опитате

Празниците минаха, но това не значи, че трябва да спрем да се глезим. Самият кекс е прекрасен за всяко време от деня, защото не е тежък...

4. Влияе на дишането

Етеричните масла улесняват дишането при астма и други белодробни проблеми. Те перфектно почистват белите дробове, имат успокояващ ефект, поддържат дихателната система в добра форма и се борят с последиците от настинките.

5. Има благоприятен ефект върху състоянието на устната кухина

Портокаловата кора действа благотворно въздействие върху зъбния емайл не по-лошо от скъпата избелваща паста. Ефектът се постига, ако ежедневно разтривате зъбите си с нея. Този начин за поддръжка на устната кухина е дал отличен резултат за наличие на приятна миризма в устата. Витамините А и С укрепват зъбите и венците, предотвратяват развитието на инфекции и възпаления.

Вероятно вече ще се замисляте преди да посегнете да изхвърляте кората от портокала, който сте изяли или сте направили на сок. Няма да сбъркате, ако я настържете и я прибавите в маската за лице, която сте приготвили. Не забравяйте, обаче, че преди да я използвате за каквото и да било, трябва да я почистите старателно със сапун и студена вода. Така ще премахнете веществата, с които се обработват цитрусовите плодове, за да могат да издържат толкова дълго на пренасяне и съхранение в складовете на магазините.

Забранен химикал в портокали от Турция откри проверка

Забранен у нас химикал от ноември е открит в портокали с произход - Турция. Окава се, че в същите има и два инсектицида над допустимите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Късметът е по петите ви, ако номерът на вашия апартамент съдържа тези числа

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com