Пет ефективни приложения на портокаловата кора

2340
Пет ефективни приложения на портокаловата кора
Снимка: iStock/Guliver

Може и да не знаете, че портокаловата кора е незаменима в ежедневието, медицината и козметиката. В този случай, могат да се приложат десетки методи за нейното използване: могат да се приготвят луксозни десерти, пикантни месни ястия, лечебни маски и ексфолиант. Сред останалите й предназначения са:

1. Подходяща за отслабване

Портокаловата кора е не по-малко ценна от самия плод

През зимата портокалът е един от най-консумираните плодове. Много хора обичат сочните ароматни плодове с нежна и слънчева плът, но кора...

Кората от бял портокал има приятен вкус. Тя е лишена от специфичната горчивина, така че може да се използва за отслабване. Съдържа пектин, който намалява апетита, подобрява храносмилателните процеси, регулира метаболизма и функциите на стомашно-чревния тракт.

2. Бори се с лошия холестерол

Кората съдържа голямо количество хранителни вещества, които имат положителен ефект върху състоянието на кръвта и понижават нивата на холестерола. Употребата ѝ прочиства кръвоносните съдове, намалява риска от атеросклероза, диабет тип 2, инсулт, инфаркт и подобрява цялото състояние на организма. 

3. Помага за преодоляване на настинки

Използването на портокалова кора подобрява имунитета и настроението. Благодарение на антиоксидантите можете лесно да преживеете студения период, когато хората нямат достатъчно слънчева светлина и микроелементи. Ако не сте успели да избегнете настинката, симптомите на грип и остри респираторни инфекции се смекчават с помощта на цитрусите.

Рецепта за прекрасен портокалов кекс, която трябва да опитате

Празниците минаха, но това не значи, че трябва да спрем да се глезим. Самият кекс е прекрасен за всяко време от деня, защото не е тежък...

4. Влияе на дишането

Етеричните масла улесняват дишането при астма и други белодробни проблеми. Те перфектно почистват белите дробове, имат успокояващ ефект, поддържат дихателната система в добра форма и се борят с последиците от настинките.

5. Има благоприятен ефект върху състоянието на устната кухина

Портокаловата кора действа благотворно въздействие върху зъбния емайл не по-лошо от скъпата избелваща паста. Ефектът се постига, ако ежедневно разтривате зъбите си с нея. Този начин за поддръжка на устната кухина е дал отличен резултат за наличие на приятна миризма в устата. Витамините А и С укрепват зъбите и венците, предотвратяват развитието на инфекции и възпаления.

Вероятно вече ще се замисляте преди да посегнете да изхвърляте кората от портокала, който сте изяли или сте направили на сок. Няма да сбъркате, ако я настържете и я прибавите в маската за лице, която сте приготвили. Не забравяйте, обаче, че преди да я използвате за каквото и да било, трябва да я почистите старателно със сапун и студена вода. Така ще премахнете веществата, с които се обработват цитрусовите плодове, за да могат да издържат толкова дълго на пренасяне и съхранение в складовете на магазините.

Забранен химикал в портокали от Турция откри проверка

Забранен у нас химикал от ноември е открит в портокали с произход - Турция. Окава се, че в същите има и два инсектицида над допустимите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com