Пет съвета от шведите как да спите достатъчно и да бъдете щастливи

3557
Пет съвета от шведите как да спите достатъчно и да бъдете щастливи
Снимка: iStock

Добрият начин на живот на жителите на скандинавските страни е свързано не само с техните известни програми за социално подпомагане, добра екология, култура на умереност в консумацията и грижа за другите. Качественият сън също играе важна роля.

Ето какво можете да научите от шведите, норвежците и датчаните по отношение на съня.

1. Просто и с вкус

Швеция е северна страна и през по -голямата част от годината там е тъмно. Поради това жителите се възползват максимално от естествената светлина. Прозорците на спалнята са обърнати на изток, за да получат слънцето, което е толкова малко, от ранната сутрин. А през лятото, когато стане светло в 3 сутринта, шведите спят с маска или закачат тъмни завеси.

Шведите правят стените на спалнята светли, често боядисват в бяло, предпочитат просто покритие, така че интериорът да не отвлича вниманието от почивка и сън. Яркият цветен акцент в това минималистично пространство е създаден от килим, завеси или одеяло от вълна - неща, които са приятни на допир и носят усещане за топлина и комфорт.

Спалнята не е непременно голяма и просторна: тя често е малка стая, като гнездо.  

2. Вашето одеяло е по-близо до тялото

Шведите спят с отворени прозорци по всяко време на годината: те вярват, че свежият, студен въздух подобрява съня и научните доказателства подкрепят тяхната теза. За да не настинат, използват няколко завивки - тежки и леки.

10 неща в ежедневието, които да направите за по-добър сън

Всичко, което правим през деня, влияе върху качеството на съня ни. За съжаление безсънието е проклятието на нашето време. Ако се търкал...

Често в спалнята ще намерите две завивки на леглото - по една за всеки партньор. Това помага да се предотврати ситуация, при която единият от тях хвърля и дърпа одеялото от другия. Напротив, всеки има свое одеяло, което поддържа идеалната температура за сън.

3. Не преяждайте преди лягане

Шведите вечерят много рано: основното хранене обикновено се осъществява около 16:00 или 17:00 часа. Това дава на тялото достатъчно време за смилане на храната, което означава, че може да се настрои към по-дълбок и по-малко прекъсващ сън.

Такава ранна вечеря не пречи на работата, защото шведите живеят според слънцето: стават много рано и си лягат рано. Работният ден в Швеция започва в 8.00-8.30 часа и завършва не по-късно от 16.30-17.00, така че закусват и вечерят рано.

4. Баланс между професионалния и личния живот

Прости неща, които може да направите за качествен и спокоен сън

Добрият сън е този, който ни позволява да се регенерираме, да си починем и да посрещнем сутринта бързо. Ако се събудите, чувствайки се ...

Шведите напускат работата достатъчно рано и не е обичайно да се хвалят с неща като извънреден труд в офиса, преумора или липса на сън.

Целият смисъл на така наречената скандинавска социална държава е различен - с помощта на надеждна медицинска помощ, родителски отпуск и задължителен 24 -дневен отпуск, за да се осигури на човек повече свободно време, за да се съсредоточи върху най -важните неща в живота - семейството, отглеждане на деца. Включително здравословен сън!

5. Кафе - да, месинджър- не

Шведите са сигурни, че кафето не е енергийна напитка, а напротив, връща нормалните показатели на кръвното налягане: по-ниско - увеличава се, съответно по-високо - намалява.

Но обаждането на някого или изпращането на съобщение след 22.00 часа се счита за неприлично, цялата страна си ляга. Може би това е тайната на тяхното здраве и дълголетие?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com