Петте най-вредни навици през уикенда

1329
Петте най-вредни навици през уикенда
Снимка: iStock

След тежка работна седмица не е учудващо, че прекарвате уикенда в леглото или вдигайки наздравица с приятели, за да се освободите от проблемите, превзели мислите ви. Да, уикендът е за да почивате, да забравите за работа, да спрете да гоните срокове и минутки и да се отдадете на всичко, което желаете, но много от вас допускат грешки през почивните дни, които се отразяват зле на здравето им. Не е проблем, когато се случват рядко, но, превърнали се в навик, те оказват негативно влияние върху външния вид и здравословното състояние.

Кои са вредните навици през уикенда, от които да се откажете

1.       Твърде много сън или твърде дълго будуване

Ако през седмицата не си доспивате, вероятно използвате уикенда, за да си наваксате със съня. Може да увеличите часовете за сън на 10, но не повече. Ако прекарате в леглото 12 и повече часа, това ще се отрази неблагоприятно на здравето и ще влоши начина, по който се чувствате, вместо да ви помогне да се ободрите. Сън над 10 часа е свързан с определени рискове за здравето като инсулт, затлъстяване, депресия, диабет, сърдечни заболявания и деменция.

Свободното време - може ли да попречи на щастието ни?

Прекаленото свободно време, повече от пет часа на ден, може да се отрази слез на психическото ви състояние. "Повече от нас чест са в с...

Обратното – ако през седмицата си лягате рано, сега бихте искали да пиете вино до късно, да гледате филми или просто да будувате с любимите хора. Промяната на времето за лягане се отразява негативно на ритъма ви и ако често го правите през уикенда, съвсем скоро ще усетите, че понеделниците са още по-тежки, защото не може да заспите навреме в неделя вечер и да се чувствате бодри, работоспособни и пълноценни в понеделник.

2.       Твърде много време в легнало положение

Добре е да починете и да възстановите тялото си. Цяла събота в леглото обаче е равносилно на болест, не на здраве. Редувайте почивка със спорт или поне с разходка. Ако през седмицата пътувате до работа с колата и работите на бюро, кога, ако не през почивните дни, ще се раздвижите? За да стимулирате самите себе си да спортувате през уикенда, запишете се на танци, йога, плуване или друг курс, които би ви доставил удоволствие, и го посещавате именно през почивните дни.

3.       Твърде много алкохол

Петък и събота вечер обикновено са съчетани с луди танци, нощни заведения и обилни количества алкохол. Това вреди на здравето ви, защото сте недоспали, дехидратирани, а черният ви дроб е натоварен. По-добре изпивайте чаша вино всяка вечер, отколкото да се въздържате напълно през работната седмица и да наваксвате с чашките през уикенда.

Изследване: Колко свободно време ви трябва, за да сте щастливи

Повечето хора смятат, че достатъчното количество свободно време ще ги направи щастливи, но ново изследване говори за обратното. През д...

4.       Почистване

Чистотата е прекрасно нещо, но си създайте навик да имате няколко часа за тази цел през седмицата след вечеря или след като се приберете от работа. Да прекарате всяка събота и неделя в чистене, пране и гладене, е всичко друго, но не и приятно и полезно прекарано време. Важно е да разпуснете както физически, така и емоционално, за да сте пълноценни през новата седмица, а това няма как да се случи, ако почивните дни за вас са дни за домакинска работа.

5.       Социални мрежи и интернет

Ако работата ви през седмицата е физическа, може да прекарате няколко часа на компютъра през уикенда с чиста съвест. Но ако работите на бюро и компютър, е голяма грешка да продължите да натоварвате очите с това кой какво прави в социалните мрежи. Дайте си почивка и не включвайте компютъра поне в събота. Отбелязваме, че това важи и за смартфона. Изключете мобилните данни и го ползвайте за поне 24 часа само като телефон. Очите, вратът и рамената ви ще ви бъдат благодарни.

Необходимо ли е да споменаваме, че не е редно да си носите работа вкъщи за уикенда? Позволено е инцидентно – няколко пъти в годината. През останалото време помнете, че това е вашата почивка. И ви е нужна, за да бъдете добър служител, приятел, партньор и човек. Оползотворете я.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com