Пластмасовата ти бутилка може да те разболее

4256
Пластмасовата ти бутилка може да те разболее
Снимка: derneuemann / Pixabay

Пластмасата намира широко приложение в изработката на опаковки, кутии, прибори за еднократна употреба, бутилки. Напитките в пластмасови бутилки са много по-удобни за пътуване и пренасяне, тъй като са по-леки от стъклените им събратя и са нечупливи. Опасна ли е обаче за здравето цялата тази пластмаса, която влиза в контакт с храната и напитките ни ежедневно?

При спазване на всички стандарти за производство и съхранение рискът да преминат токсични вещества от опаковката в храната е минимален. Но все пак този риск съществува. Допълнително рискът се увеличава от неправилното съхранение и пренасяне на храната, опакована в пластмаса. При нагряване безопасната кутия или бутилка лесно се превръща в опасна. Незнанието на потребителите и недобрият контрол на производствения процес на някои от производителите увеличават опасността пластмасовата бутилка с любимия и полезен сок да те разболее.

Биолози откриха ядящи пластмаса универсални бактерии

Биолози от Техническия университет Чалмърс (Швеция) са открили бактерии, които могат да разлагат пластмасата на сушата и под водата,&nb...

Защо е опасна пластмасата и кога?

Пластмасата, съдържаща бисфеноли, е опасна за здравословното състояние. Неслучайно от 2011 г. в ЕС е забранено пластмасовите шишета за хранене на бебета да съдържат бисфеноли и на тях изрично следва да е посочено, че не го съдържат. Бисфенол А се свързва с рак на гърдата, опасност за развитието на децата и повишен риск от спонтанен аборт. Опаковките от полистрен не трябва да бъдат нагрявани по никакъв начин, тъй като при високи температури отделят в храната токсични вещества.

От тази пластмаса се изработват бутилки, кофички за кисело мляко, чаши за кафе, опаковки за храна. Означава се върху опаковката с 6. Ако бутилката ни с вода е съхранявана правилно, не следва да се притесняваме от нея. Ако обаче оставите подобна бутилка лятото в паркирана кола, не пийте водата от нея, дори да се охлади. При липса на климатик в автомобилите температурата достига екстремни градуси в жегата, бутилката се нагрява и опасни за здравето ви вещества попадат във водата ви.

За да предпазите здравето си, следва да познавате опаковките и какво не трябва да правите с тях, за да не увеличите риска от приемане на токсични вещества. Бъдете внимателни какви кутии поставяте в микровълновата фурна и хладилника. Има специално изработени за целта, които са съобразени с изискванията и стандартите и не допускат мигриране на токсични вещества при изстудяване или нагряване. Видът на опаковката е посочен върху нея с цифра, проверявайте я.

Откриха опасни за сърцето вещества в пластмасата

Учените от Калифорнийския университет в Ривърсайд са обяснили механизма, с чиято помощ веществата, съдържащи се в пластмасата – н...

Можем ли да използваме пластмасовата бутилка отново?

Много хора имат вредния и опасен за здравето им навик да пазят употребяваната пластмасова бутилка и да съхраняват в нея други течности след измиване. Това създава риск от излагане на токсични вещества. Тези пластмасови опаковки са предназначени за еднократна употреба, което не позволява да я използвате повторно и за други цели.

Върнете я за рециклиране и използвайте в домакинството си стъклена бутилка за вода. В противен случай увеличавате риска от туморни заболявания и хормонални проблеми, които са следствие от неправилната или повторната употреба на пластмасови бутилки. Отказът от вредния навик да пиете чешмяна вода от пластмасова бутилка, която държите и използвате с месеци до леглото си, ще минимизира вероятността пластмасата да навреди на здравето ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Различни хранителни вещества ли имат яйцата с бяла и кафява черупка

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно