Плетенето помага на здравето ви, ето как

9994
Плетенето помага на здравето ви, ето как
Снимка: Bob Dmyt / Pixabay

Когато чуете думата плетене, най-вероятно първата асоциация, която правите, е с вашата баба. Плетенето като хоби обаче крие много ползи за психическото здраве и не само. То не е просто способ да се сдобиете с топли чорапи, шапка и шал за зимата, а оказва положително влияние върху емоционалното, физическо и психическо състояние. 
Ето и кои са  5-те ползи за общото здравословно състояние от плетенето.

Плетенето премахва тревожността

Тъй като плетенето има успокояващ ефект, то премахва депресията, тревожността и стреса. Съсредоточаването върху самия процес на плетене ви разсейва от проблемите и действа благоприятно на нервната система.

Плетенето повишава самочувствието

Колкото и невероятно да звучи плетенето оказва влияние на самочувствието ви. Когато създавате неща със собствените си ръце вие се чувствате по-уверени в себе си. Когато пък получавате похвали от околните, това повдига още повече самоувереността ви и ви мотивира да се усъвършенствате още повече.

Плетенето помага за профилактика против артрит

Плетенето раздвижва пръстите и действа като тренировка за тях. Това помага за намаляване на шанса от развиване на артрит. Също така плетенето подобрява кръвообращението и предпазва ставите на пръстите от износване.

5 причини да започнете да плетете веднага

Вярвате или не, плетенето е едно много приятно занимание, което действа положително върху психиката, емоциите и физическото състояние н...

Плетенето подпомага фината моторика

Плетенето усъвършенства движенията свързани с фината моторика. Именно затова то е подходящо занимание, както да възрастните, така и за децата. Можете да превърнете плетенето в игра с децата. То ще им помогне да усъвършенстват фините движения и ще развие креативността и творчеството им. Освен това плетенето е полезно за хората страдащи от заболявания, засягащи двигателната система като болестта на Паркинсон например. 

Плетенето забавя процесите на стареене на мозъка

Когато хората напредват във възрастта си и получат невродегенеративни заболявания например старческа деменция или болест на Алцхаймер, плетенето ще им помогне да упражняват процесите на запаметяване и систематизиране на информацията. Редовното плетене е пътят към подобряването или по-скоро забавянето на настъпването на този период от живота. Научно доказано е, че плетенето може да предотврати или поне да отложи във времето отключването на деменция при възрастните хора.

Ето защо плетенето, което повечето хора считат за хобито на баба си, крие огромни ползи за здравето на нервната система, психиката и развиването на фината моторика, както при деца, така и при възрастни хора с невродегенеративни заболявания. Ако изберете плетенето за своето ново хоби ще спечелите не само ползи за вашето здраве и сигурна превенция над заболявания в по-напреднала възраст, но и начин да покажете на околните своите творчески умения и креативност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com