Почина човекът, оповестил падането на Берлинската стена

5791
Почина човекът, оповестил падането на Берлинската стена

Източногерманският държавен служител Гюнтер Шабовски - бивш говорител на централния комитет на източногерманската Комунистическа партия, който по невнимание обяви падането на Берлинската стена през 1989 г., е починал днес на 86 години. Това съобщи неговата вдовица пред германската информационна агенция ДПА, цитирана от БГНЕС.

След месеци на масови протести срещу режима в Източна Германия през 1989 г. правителството на страната решава да подготви закон, който да разхлаби ограниченията за пътувания извън Източна Германия.

Изградена е Берлинската стена

На 12 август 1961 година е изграден един от най-прочутите символи на Студената война – Берлинската стена. В продължение на 28 год...

В седем часът вечерта на 9 ноември Шабовски вади лист хартия от джоба си и пред репортери прочита съобщение от властите, според което без ограничения ще се дават визи на желаещите да пътуват извън страната. На въпрос на италиански журналист от кога важи това правило, Шабовски отговаря колебливо „Доколкото знам... от сега“. Пресконференцията се излъчва на живо по телевизията и само минути по-късно новинарски бюлетини обявяват падането на Берлинската стена.

Хиляди източногерманци започват да се тълпят пред контролно-пропускателните пунктове, водещи към Западен Берлин, където граничарите, които не са сигурни какво да правят звънят на началниците си за инструкции.

С нарастването на тълпата една от бариерите на стената е свалена и източногерманците влизат в Западен Берлин.

По-малко от година след това, на 3 октомври 1990 г. двете части на Германия се обединяват след повече от четири десетилетия на разделение.

10 ноември: 25 години преход и книга по темата

Седем души са ранени при катастрофата между рейс и трамвай в столицата. Катастрофата между автобус 72 и трамвай 10 стана на кръстовище...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com